NieuwOlympische Spelen

Studenten uit Mechelen maken digitale expositie over de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen

Studenten aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen hebben bijna honderd foto’s beschreven over de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen. Die zijn nu samengevoegd in een digitale expositie, precies in de week dat de Olympische Winterspelen beginnen.

Scroll naar beneden de afbeeldingen te zien. Klik op een foto als je de bijhorende tekst wil lezen

België heeft één keer de Olympische Spelen georganiseerd, die van 1920 in Antwerpen. Het was de eerste editie na de Eerste Wereldoorlog, waarbij juist Antwerpen zwaar werd getroffen. Tijdens mijn colleges Sportgeschiedenis aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen is hiervoor veel aandacht geweest.

Enkele kilometers van de instelling ligt het Sport- en Olympisch Museum Sportimonium, eigenaar van honderden foto’s van Antwerpen 1920. Deze collectie is ook toegankelijk via Europeana, de portal voor duizenden Europese galerieën, bibliotheken, archieven en musea.

Uit de collectie van Sportimonium, via Europeana

De eerstejaarsstudenten Sportmarketing kregen voor hun les Sportgeschiedenis de opdracht om ieder vier foto’s te selecteren en die te beschrijven. De resultaten zijn gebundeld in een digitale expositie met bijna honderd afbeeldingen. Als verantwoordelijk docent draag ik hiervoor de eindverantwoordelijkheid.

Via deze opdracht maakten de studenten kennis met een vergeten hoofdstuk uit hun nationale sportgeschiedenis, uitgaande van hun eigen belangstelling. Beoefenaars van de paardensport deden onderzoek naar de olympische ruiters van 1920, waar de voetballiefhebbers vooral afbeeldingen van het voetbaltoernooi beschreven. Op die manier vonden ze soms foto’s uit hun eigen stad of dorp, die een rol bleek te spelen tijdens de Spelen van 1920. Eén van de studenten ontdekte bijvoorbeeld dat hij nu woont op de plek waar honderd jaar geleden de olympische wielerbaan lag.

Tot slot leerden ze door deze opdracht van het bestaan van Europeana en daarmee het Europese sporterfgoed. Precies in de week dat in Beijing de Olympische Winterspelen beginnen, heeft dat geleid tot deze digitale expositie.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.