NieuwOlympische Spelen

Tien jaar geleden begonnen de Winterspelen in Sotsji, één van de grootste sportschandalen ooit

Op 7 februari 2014 was de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sotsji. Dit evenement is nog steeds één van de grootste sportschandalen ooit, al is de concurrentie erg groot.

De aanwezigheid van koning Willem-Alexander bij de opening van de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji bleef niet onopgemerkt. Precies tien jaar geleden was hij het eerste Nederlandse staatshoofd, dat aanwezig was bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Zelfs in 1928 had koningin Wilhelmina dit niet gedaan bij de Spelen in Amsterdam! In haar plaats mompelde prins Hendrik iets onverstaanbaars, waarna het evenement was begonnen. Ook haar opvolgers Juliana en Beatrix waren nooit bij een openingsceremonie.

Willem-Alexander had een dubbele rol op deze Spelen, want naast heersend staatshoofd had hij als voormalig IOC-lid een bijzondere betrokkenheid. Van 2007 tot en met 2010 was hij lid geweest van de coördinatiecommissie van deze Winterspelen en bezocht hij in die hoedanigheid de Russische stad. En dan is hij ook nog erelid van het IOC.

Biertje?

Twee dagen later, op 9 februari 2014, had de koning ook nog eens een onverwachte ontmoeting met Poetin in het Heineken Huis. Dat werd daarna extra beladen, omdat meteen na afloop van deze Spelen de Krim door Rusland werd geannexeerd – een voorbode van de huidige oorlog in Oekraïne. Later dat jaar haalde Rusland ook nog eens de MH 17 neer.

Met al die voorkennis zou Willem-Alexander nooit die afspraak hebben gemaakt, blikte de koning in 2023 terug. “Als ik dat geweten zou hebben, was het natuurlijk anders geweest.” En dan hebben we het nog niet eens gehad over het grootschalige dopingprogramma van de Russen. In 2017 schorste het IOC 25 Russische deelnemers.

Enorme kosten

De Winterspelen van 2014 zijn verder berucht vanwege de enorme kosten. Toen de stad in 2007 door het IOC werd aangewezen als gastheer was er een begroting opgesteld van ruim tien miljard dollar, ongeveer 7,7 miljard euro. Die was verdeeld over 1,517 miljard dollar voor de organisatie en 8,8 miljard dollar voor infrastructuur en andere kosten.

Volgens schattingen is dit bedrag uiteindelijk opgelopen tot zo’n 40 miljard euro, waarbij de oppositie meende dat 20 miljard is verdwenen door corruptie. Deze gigantische kosten waren toen ongekend in de geschiedenis van de Olympische Winterspelen. (Beijing 2022 moest toen nog komen.)

Ter vergelijking: alleen voor 2014 werd vijf miljard euro méér uitgegeven dan alle voorgaande Winterspelen van 1924 tot en met 2010 bij elkaar opgeteld.

Het is met terugwerkende kracht daarom pijnlijk dat Willem-Alexander nét deze openingsceremonie had uitgekozen om die te bezoeken als eerste Nederlandse staatshoofd in de sportgeschiedenis. De organisatie van Winterspelen in Sotsji is nog steeds één van de grootste sportschandalen van onze tijd, ook al hebben zich in Qatar, China en Saudi-Arabië interessante concurrenten aangediend.

Oh ja, Nederland won er acht gouden medailles, maar dat is een detail.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.