NieuwOlympische Spelen

Tijdens de Olympische Spelen van 1928 werden er honderden cartoons gemaakt

In 1928 waren de Olympische Spelen in Amsterdam. Als nalatenschap hebben we nog enkele duizenden foto’s en een officiële film. Er werden ook honderden tekeningen gepubliceerd, maar die zijn nog nooit geordend. In een filmpje laat ik er een aantal zien, speciaal gemaakt voor de Nederlandse Vereniging van Olympische Deelnemers.

De sportzomer van 2020 is de mooiste, die we nooit hadden. Komende week hadden de Olympische Spelen moeten beginnen, maar die zijn uitgesteld tot 2021. De NVOD heeft me daarom gevraagd om voor hun leden enkele filmpjes te maken over de geschiedenis van de Olympische Spelen. In het eerste deel begin ik natuurlijk bij Amsterdam 1928, de enige keer dat dit evenement in ons land was.

Als professioneel sporthistoricus weet ik dat voor het onderzoek naar 1928 verschillende bronnen bestaan, zoals mediaverslagen, foto’s, filmbeelden, archieven en ooggetuigenverslagen. In het geval van de Amsterdamse Spelen is er nog een interessante bron: de tekeningen en cartoons. Het organisatiecomité van 1928 had namelijk de foto- en filmrechten exclusief verkocht, waardoor alleen de rechthebbenden toestemming kregen om tijdens de wedstrijden zulke opnames te maken. Als reactie daarop werden er heel veel tekeningen gemaakt.

Vergelijk het met de rechtbankjournalistiek van nu: het is verboden om tijdens een zitting foto’s te maken van de verdachten. In plaats daarvan doen speciale rechtbanktekenaars hun werk. En zo ging het ook in 1928: kranten en weekbladen stuurden speciale tekenaars naar de wedstrijden om die zo alsnog vast te leggen. Deze tekenaars gingen soms ook mee tijdens sfeerverslagen in de onderkomens van de verschillende ploegen, zoals bij die van Japan en Frankrijk. Het levert informatie op, die we nergens anders kunnen vinden.

Inmiddels heb ik ongeveer 500 van die tekeningen uit 1928 verzameld en geordend. Aan mij de eer om er een aantal te presenteren in een filmpje voor de leden van de NVOD, de Nederlandse olympiërs dus. Jullie mogen meekijken.

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.