NieuwOlympische Spelen

Tijdens de Olympische Spelen van 1956 zagen de Hongaren hoe hun land werd aangevallen

De Oekraïense ploeg op de Paralympische Spelen volgt noodgedwongen vanaf dit sportevenement de vreselijke gebeurtenissen in hun land. Iets vergelijkbaars overkwam de Hongaarse olympiërs van 1956 in Melbourne.

De opstand van 1956 in Boedapest. Foto Házy Zsolt, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

De leden van de paralympische ploeg uit Oekraïne leven in grote onzekerheid over het lot van familie en vrienden in hun land. Het is nog onbekend of sommige sporters het sportevenement zullen gebruiken om hun land te ontvluchten zolang daar de oorlog woedt. Dat gebeurde in ieder geval wel in 1956 na de Russische inval in Hongarije.

Melbourne

De Olympische Zomerspelen van 1956 begonnen pas op 22 november, omdat ze plaatsvonden in Australië, waar de zomer nu eenmaal op een ander tijdstip is dan aan onze kant van de aarde. Zo kon het gebeuren dat de inval van de Sovjet-Unie in Hongarije op 4 november 1956 een directe invloed had op dit sportevenement. Het Nederlands Olympisch Comité bijvoorbeeld besloot tot een boycot, overigens zonder de sporters hierover in te lichten.

Hongarije ging dan weer wél. De meeste leden van deze ploeg zaten zelfs al in Australië toen hun land werd binnengevallen en zagen zo live op televisie wat er gebeurde. Veel van deze sporters hadden dan ook meteen geen zin meer om terug te keren na afloop van het evenement. Ze volgden daarmee het voorbeeld van hun landgenoot Oszkár Csuvik, lid van het waterpoloteam, die al in 1948 zijn land was ontvlucht, na afloop van de Spelen in Londen. Hij bleef achter in Groot-Brittannië en verhuisde twee jaar later naar Australië.

Zo gebeurde dus ook in 1956, waarbij de Hongaarse sporters eerst nog regelden dat hun familieleden al eerder waren gevlucht – om represailles van het communistische regime te voorkomen. ‘Het vertrek van de 155 leden van de Hongaarse Olympische ploeg in verschillende groepen is bepaald op vrijdag 7 december,’ aldus dagblad Het Vaderland op 4 december 1956. ‘Vóór die dag moet ieder van hen beslissen of hij terug wil keren naar zijn land dan wel het politiek asiel zal accepteren dat door de Australische regering is aangeboden. Het gezelschap telt 24 dames. Volgens een van de atleten weten de Hongaren zelf nog niet wat zij zullen besluiten. Maar hij verwachtte wel dat een deel van de ploeg in Australië zou blijven, en dat een ander wellicht naar de Ver. Staten zou vertrekken.’

Een complete generatie olympiërs verdween daarmee voor het communistische Hongarije, wat daarna heeft geleid tot zeer scherpe maatregelen in alle landen in het voormalige Oostblok om zoiets niet nog een keer te laten gebeuren.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.