NieuwOlympische Spelen

Uniek: kleurenfilm van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam

Op het YouTube-kanaal History Remastered zijn ingekleurde filmbeelden geplaatst van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. We zien hierop fragmenten van het schermen en boksen. 

De Italiaanse filmmaatschappij Luce maakte de officiële film van Amsterdam 1928, in totaal ruim drie uur lang. De rechten lagen tot enkele jaren geleden nog steeds in Italië totdat het Internationaal Olympisch Comité die afkocht. Daarna volgde een digitale restauratie, waarvan vier jaar geleden het resultaat werd vertoond in een bomvol EYE Filminstituut. Delen uit die film worden sindsdien op de eigen mediakanalen vertoond, onder meer op Twitter en Facebook. Kijk maar:

https://twitter.com/Olympics/status/1286179286978899970

Ingekleurd

Op deze film uit 1928 werd een groot aantal sporten vastgelegd, net als de openingsceremonie en de slotplechtigheid. Als vanzelfsprekend was die zwartwit, geheel volgens de technologie van dat moment. Afgelopen zomer had Sportgeschiedenis al ruim veertig foto’s uit 1928 ingekleurd, die een nieuw beeld gaven op de gebeurtenissen van toen.

Voor het eerst zijn er nu ook filmbeelden ingekleurd, van het boksen en schermen. Enkele fragmenten zijn vandaag geplaatst op het YouTube kanaal History Remastered – pas sinds vijf dagen actief.

Bij het schermen betreft dat een opname van Lucien Gaudin uit Frankrijk tegen Guilio Gaudini uit Italië, één van de wedstrijden in de finalegroep floret. De Fransman won daarin goud; Gaudini brons.

Beide schermers waren internationale grootheden in hun tijd. Gaudin won in totaal maar liefst vier olympische titels en twee keer zilver. Gaudini kwam op de Olympische Spelen tot een aantal van drie gouden, vier zilveren en twee bronzen medailles. In beide gevallen volgde uiteindelijk een tragische dood. De Fransman pleegde in 1934  zelfmoord; de Italiaan stierf in 1948 door kanker.

Boksen

Bij het boksen gaat het om een gevecht in de eerste ronde van het weltergewicht tussen Johan Hellström uit Finland en Fred Ellis uit Zuid-Afrika. Het onderschrift in de film dat het hier om de derde ronde gaat, klopt dus niet. Hellström won, om een ronde later alsnog te worden uitgeschakeld.

Zowel het schermen als het boksen werd niet in het Olympisch Stadion zelf afgehandeld, zoals op de beelden is te zien. De sporten waren ondergebracht in twee tijdelijke gebouwen op het plein vóór het stadion, die meteen na afloop werden afgebroken.

De twee onderkomens voor het boksen en het schermen zijn goed zichtbaar op deze luchtfoto, direct voor de hoofdingang bij de Marathontoren

De ingekleurde opnames laten prachtig zien hoe het er in 1928 ongeveer uit moet hebben gezien. Weliswaar zitten er enkele slechte stukken in, waardoor het lijkt alsof de maker de filmbeelden heeft gebruikt vóór de restauratie.

Verder weten we niet of de kleuren exact kloppen, want die keuze wordt vooral gemaakt door de gebruikte software. Het maakt eigenlijk ook niet zoveel uit, want hierdoor springen enkele mooie details wel in het oog, zoals het verzoek in de bokshal om daar niet te roken.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.