NieuwOlympische Spelen

Uniek radiogeluid: Kea Bouman praat over de Olympische Spelen van 1924

Tennissers Kea Bouman en Henk Timmer wonnen in 1924 een bronzen medaille bij het gemengd dubbel, als eerste Nederlanders ooit. Sportgeschiedenis heeft radiogeluid uit 1960, waarin Bouman terugblikt op die prestatie.


Kea Bouman was tot twee keer toe verantwoordelijk voor een Nederlandse doorbraak in de internationale sport. Zo was ze in 1927 de eerste Nederlander die een Grand Slam-toernooi won. Ze schreef toen Roland Garros op haar naam, dat overigens nog de Internationale Kampioenschappen te Parijs werd genoemd. In de finale versloeg ze Irene Peacock met 6-2 en 6-4. Bouman is nog steeds de enige Nederlandse vrouw, die deze prestatie heeft verricht.

De Daily Mail uit Londen schreef daarna: ‘Bouman is een goed gebouwde en sterke jonge vrouw, die hard en zuiver kan slaan en over een voorbeeldige wedstrijdmentaliteit beschikt. Haar spel is opvallend veelzijdig. Ze heeft een uitstekende service en slaat zowel een goede forehand- als backhanddrive en retourneert bovendien de drives van haar tegenstanders sterk. Een uitzonderlijke combinatie voor een vrouw. Maar haar grootste kracht is toch haar beweeglijkheid en actieradius. Kortom: zowel aan het net, halfcourt als aan de baseline is zij een moeilijk te passeren speelster.’

Daarnaast heeft Bouman een enorme historische prestatie verricht door als eerste Nederlandse vrouwelijke sporter een olympische medaille te winnen. Dat deed ze in 1924 op de Olympische Spelen in Parijs. Ze speelde toen zowel in het damestoernooi en – samen met Henk Timmer – bij het gemengde dubbel. In het enkelspel werd ze in de achtste finale uitgeschakeld door de Noorse Molla Bjurstedt–Mallory.

De bronzen medaille van Kea Bouman uit 1924. Uit de collectie van NOC*NSF via Europeana

Het enige radiofragment

Beide sportieve hoogtepunten behaalde Bouman in Parijs met eerst een olympische medaille en drie jaar later een Grand Slam-titel. Bijna geen landgenoot zal haar in actie hebben gezien tijdens die historische wedstrijden, want zowel in 1924 als in 1927 was Frankrijk nog heel ver. Zoals ze zelf zei in 1960 in een terugblik op de radio: “We waren toen nog heel jong in het internationale tennis. Het was voor ons een belevenis om daarheen te gaan.”

Ze maakte deze opmerking in 1960 in het AVRO-radioprogramma In het dal van Olympia. Hierin kwamen Nederlandse olympiërs aan het woord, die vertelden over hun deelname aan de Olympische Spelen. Het is het enige geluidsfragment, dat ik van Bouman heb gevonden.

Hier de complete uitzending, waarbij Bouman begint vanaf ongeveer 17 minuten.

Ze was in deze uitzending uiterst tevreden over haar loopbaan: “Ik ben dankbaar voor de tennistijd, die ik gehad heb. Het heeft me in staat gesteld om vele landen te bezoeken en met veel mensen kennis te maken en ook de andere mentaliteiten van de mensen te leren begrijpen. Ik geloof dat je daar ook wel een ruimere blik van krijgt.”

In 1931 stopte ze met tennissen, omdat ze trouwde met A.W. Tideman. Het Polygoon Holland Nieuws was aanwezig bij dit feest, en dan ben je een sportheld. Daarna vertrok het paar tot 1950 naar het buitenland; het woonde in Nederlands-Indië en de Verenigde Staten. Bouman bleef de sport volgen tot aan haar dood en was vooral supporter van John McEnroe en Andre Agassi.

In haar loopbaan heeft ze tweemaal in de officieuze Top Tien van de wereld gestaan: negende in 1927 en achtste in 1928. Ze was veertien keer Nederlands kampioen: vier keer enkel, vijf keer vrouwendubbel en vijf keer mixed dubbel. Ook in andere sporten blonk ze uit, want Bouman is ook nog Nederlands golfkampioen geweest en speelde voor het nationale hockeyteam.

Henk Timmer en Bouman bleven hun hele leven overigens bevriend. Zelfs in hun dood leken ze onafscheidelijk: vier dagen na het overlijden van Bouman in 1998 stierf ook Timmer.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.