Olympische Spelen

Vanwege de angst voor Aids zijn er gratis condooms in het Olympisch Dorp

Na de uitbraak van AIDS besloot de olympische beweging om gratis condooms te verstekken in het Olympisch Dorp. Er zijn ook seksboekjes, maar daarvoor moeten de sporters betalen.

De eerste discussies over het verlenen van condooms in het Olympisch Dorp werden in 1969 gevoerd, in aanloop naar de Spelen in München. Artsen stelden toen voor om condoomapparaten te plaatsen, maar zowel de Katholieke Kerk als de plaatselijke politie partijen wilden hier niets van weten.

Door de uitbraak van de aidsepidemie veranderden de gedachten hierover echter radicaal. Op de Winterspelen van 1988 in Calgary werden voor de eerste keer condooms verstrekt in het Olympisch Dorp. “We zullen ze niet uitdelen,” zei Annete Heasman als hoofd van de medische dienst in Calgary, “maar als de atleten er behoefte aan hebben, kunnen ze de pakketjes zonder betaling krijgen. In de ogen van de autoriteiten past deze service uitstekend in de preventie-campagne tegen AIDS.”

De tijden veranderen nu eenmaal, aldus Bob Niven, de burgemeester van het Olympisch Dorp. “We leven niet meer in een Victoriaans tijdperk. Het leven in het dorp verschilt niet met dat van daarbuiten.” Pornoboekjes waren er trouwens ook, maar daarvoor moesten de sporters betalen.

Niet alleen in het Olympisch Dorp waarschuwde Calgary overigens voor de gevaren van aids. Het Nieuwsblad van het Noorden merkte op dat door de hele stad posters en advertenties werden getoond. ‘Volgens Calgary aids zijn de gevaren bij de Olympische Spelen extra groot, omdat de sfeer zo goed is.’

Sindsdien is het gebruik dat tijdens de Olympische Spelen. Op zijn website besteedt het IOC er structureel aandacht aan, zoals nog in november 2013. In een pdf staat: ‘HIV & AIDS Information campaigns are also run during the Olympic Games in the Olympic Village, in partnership with Organising Committees, in addition to condom distributions, to raise awareness among athletes and officials on healthy and responsible lifestyles.’

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schrijft mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten, te verschijnen eind mei 2022. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.