NieuwOlympische Spelen

Vrouwen hebben slechts de taak om de winnaars met lauwerkransen te huldigen

Wat de Olympische Spelen betrof, wond baron Pierre de Coubertin er geen doekjes om: “Deelname van vrouwen aan de Spelen is onpraktisch, oninteressant en, ik zeg het zonder aarzeling, ongepast.” De uitspraak van de oprichter van het Internationaal Olympisch Comité was beslist geen slip of the tongue.

Door Ingelise de Jongste

Baron Pierre de Coubertin zei ook: “Mijn concept van de Olympische Spelen is de plechtige en periodieke verheerlijking van mannelijke kracht en uithoudingsvermogen via atletische inspanning (l’athlétisme mâle).” De echte olympische held was een mannelijke atleet “met het applaus van vrouwen als beloning”. En: “Vrouwen hebben slechts de taak om de winnaars met lauwerkransen te huldigen, zoals vroeger, bij toernooien.”

Het zal dan ook niet verrassen dat er aan de eerste moderne Spelen in Athene in 1896 geen vrouwen meededen. Zelfs als publiek waren vrouwen niet echt welkom. “De rol van de vrouw blijft wat die altijd was”, schreef hij in 1901. “Zij is gezelschap voor de man, aanstaand moeder en zij behoort opgevoed te worden voor die onveranderlijke toekomst.”

De Coubertin was bij lange na niet de enige die sport en vrouwen geen aantrekkelijke combinatie vond. In de aanloop naar de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam, toen er al wel vrouwen aan de Spelen deelnamen, sprak een ARP-politicus in de Tweede Kamer: “De vrouw verliest door de sportmanie haar gevoel van kiesheid en eerbaarheid. Dat wat haar siert dreigt te verdwijnen.”

De Nieuwe Rotterdamsche Courant schreef over atletiek: “Moeten vrouwen zich zoo uitsloven en inspannen, zoodat ze met verwrongen gezichten, met verbeten trekken, verwilderde haren, hijgend en afgemat door de finish gaan.”

De Coubertin bleef standvastig, ook toen vrouwen ondanks zijn afkeuring een plek wisten te bemachtigen als deelnemers aan de Spelen. Vanaf 1900 nam het aantal vrouwen steeds iets toe en in 1928 vormden vrouwen bijna tien procent van het totaal aantal deelnemers. Het aantal vrouwelijke deelnemers groeit nog steeds en ligt nu op 45% bij de Zomerspelen en 40% bij de Winterspelen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -