NieuwOlympische Spelen

Wat deed Ian Thorpe op 9/11 in New York?

In a New York minute everything can change.’ Don Henley zong het en de Australische topzwemmer Ian Thorpe weet als geen ander dat een paar minuten inderdaad het verschil kunnen maken.

Door Frank Grootemaat

New York is als een tweede thuis voor Ian Thorpe. Hij kwam en komt er graag en vaak, onder meer vanwege zijn contract met modekoning Armani. Hij speelde er zelfs in een televisieserie. In Undercover Angels, een parodie op Charlie’s Angels, was Thorpe een van de hoofdrolspelers. Helaas voor hem was deze serie geen succes. Misschien was het feit dat hij een keer mocht opdraven in het veel populairdere Friends wat dat betreft een troost.

9/11

In september 2001 was Thorpe ook in de Big Apple, vanwege een promotietrip. Zo maakte hij zijn opwachting in The Tonight Show van Jay Leno. Op 11 september stond hij vroeg op om een rondje te gaan joggen. Tijdens dit rondje kwam hij langs het World Trade Center. Samen met zijn reisgenote Michelle Flaskas, de echtgenote van zijn manager, zou hij de Twin Towers later die ochtend gaan bezoeken.

Terug in het hotel friste Thorpe zich op en spoorde hij Michelle aan om op te schieten, omdat ze anders bij het WTC in een wachtrij vol toeristen terecht zouden komen. Hij wachtte tot zijn reisgenote klaar was en zette ondertussen de televisie op zijn hotelkamer aan. Thorpe zag daarop hoe een vliegtuig zich in een van de torens boorde. Met ontzetting volgde hij daarna de gebeurtenissen.

Vergeten camera?

In enkele artikelen die kort erna werden gepubliceerd en daarna ettelijke keren herhaald, wordt steevast melding gemaakt van het feit dat Thorpe al op weg zou zijn geweest naar het WTC en dat hij terugkeerde naar het hotel omdat hij zijn camera zou zijn vergeten. Hier en daar wordt zelfs gemeld dat hij al voor de lift van het WTC had gestaan en dus al bijna boven was, net voordat de aanslagen plaatsvonden.

Het lijkt erop dat hier sprake is van extra dramatisering. Thorpe zelf plaatste op 22 september 2001 een blog op de website van Swimming World Magazine  over zijn ervaringen op 11 september en repte daarin met geen woord over een vergeten camera.

Thorpe beschreef hoe hij tijdens zijn rondje joggen zag wat voor stralende dag het was en dat het een uitgelezen mogelijkheid zou zijn om de stad te zien vanaf het WTC. Hij had al eerder op het dak van een van de torens gestaan, “maar niet op een dag als deze”. Zover zou het uiteindelijk niet komen, maar een vergeten camera speelde daarin geen rol. Het plan was steeds al geweest om samen met Michelle naar boven te gaan en het was dus niet zo dat hij al op weg was en onverwacht moest terugkeren. Maar dan nog, het scheelde maar een minuut of twintig of hij had wel degelijk bovenop een van de torens gestaan.

Thorpe was onder de indruk van hetgeen er om hem heen gebeurde en het voelde voor hem net alsof hij zelf onderdeel was geworden van de nieuwsuitzendingen.De achttienjarige zwemmer beschreef hoe de stad zijn veerkracht toonde. “Mensen kwamen samen, iedereen steunde elkaar. (..) Ik heb het beste gezien van wat New York te bieden heeft. Dat was niet de adembenemende skyline, niet Wall Street, het was niet iets dat je kunt bouwen. Het waren de mensen zelf en the human spirit.”

De liefde en verbondenheid van Thorpe met New York was blijvend. Dat bleek onder meer uit het feit dat hij een van de gezichten werd van de campagne om de Olympische Spelen van 2012 naar New York te halen, overigens zonder succes.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Frank Grootemaat
Frank Grootemaat schreef twee boeken over sportgeschiedenis. In "Burenruzies. Voetbalinterlands vol strijd en rivaliteit" maakte hij een wereldreis langs twaalf internationale voetbalderby’s, van Engeland-Schotland en Argentinië-Brazilië tot Irak-Iran en Honduras-El Salvador. "De Romário-show en andere sportverhalen" is een bundeling van opmerkelijke gebeurtenissen, tragische voorvallen, grappige anekdotes en onbekende pareltjes uit de geschiedenis van het Nederlands elftal, het EK en WK voetbal, de Olympische Spelen en nog veel meer.