SchaatsenWinterspelen

Nederlandse schaatsers redden in 1928 het leven van prins Hendrik

Nederland deed in 1928 voor de eerste keer mee aan de Olympische Winterspelen. Voor de eerste keer was er ook iemand van het Nederlandse koningshuis bij dit evenement en dat liep maar net goed af.

Prins Hendrik op Olympische Winterspelen van 1928, zittend op de bank

Siem Heiden en Willem Kos waren als Nederlandse schaatsers aanwezig op de Olympische Winterspelen van 1928. Daar vonden ze uit dat de Nederlandse sportofficials alle bedden in het hotel voor zichzelf hadden gereserveerd, zodat de schaatsers op de grond en in een badkuip moesten slapen.

 

Eén van de toeschouwers tijdens de race van Heiden op de 5.000 meter tegen de Fin Backman was prins Hendrik. Omdat deze wedstrijd uitgroeide tot de spannendste van het schaatstoernooi nodigde de prins de twee Nederlandse schaatsers uit voor een borrel. Hendrik en de schaatsers pakten nogal wat drankjes, waarna Koss en Heiden wat aangeschoten door de sneeuw naar hun badkuip waggelden. Plots hoorden ze gerochel vanuit een sneeuwhoop. Wat er toen gebeurde, heeft Marnix Koolhaas in 2005 beschreven in het boek De Blokjeslegger van Turijn:

‘Op de vraag Wer sind Sie? richt zich langzaam een lodderig gezicht omhoog dat het tweetal met een schrik herkent. Inderdaad, het is de prins der Nederlanden. Verkerend in een verregaande staat van dronkenschap en onderkoeling, en niet meer in staat om op eigen benen te staan. Terwijl Willem Kos de wacht houdt bij de prins, spoedt Siem Heiden zich naar het dorp op zoek naar een arrenslee. En zo redden de eerste twee Nederlandse olympische schaatsers de echtgenoot van hun staatshoofd van een mogelijke bevriezingsdood.’

Om te voorkomen dat dit pijnlijke incident bekend zou worden, werden de schaatsers nog even benaderd door medewerkers van de prins. Koolhaas: ‘Als de twee schaatsers een dag later met hun derde klas treinkaartjes op het station klaar staan om de lange teugreis naar het vaderland te aanvaarden, komt de adjudant van de prins hen nog eens persoonlijk bedanken. In de vorm van zwijggeld krijgt het duo zes sloffen sigaretten met gouden Hollandse leeuwtjes toegestopt.’

Ze hielden zich aan hun woord en zwegen. Heiden deed weer waar hij goed in was: schaatsen. In 1933 reed hij zelfs een wereldrecord op de 5.000 meter.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.