Winterspelen

Winterspelen 1980 betaald met fonds voor werklozen

De Olympische Winterspelen kosten gemiddeld vijf keer zoveel als de organisatoren aan het begin voorschotelen. Sportgeschiedenis rekent het de komende weken helemaal uit, van 1924 tot en met 2018. In 1980 keerden de Winterspelen terug naar Lake Placid. Net als in 1932 werden er fondsen misbruikt die bedoeld waren om de werkloosheid te bestrijden.

 

In 1932 was Lake Placid de eerste Amerikaanse gastheer van de Winterspelen. Het liep uit op een financieel drama, wat in 1980 dunnetjes werd overgedaan. Er klopte helemaal niets van dit evenement – financieel en organisatorisch.

Het startbedrag was als vanzelfsprekend heel aannemelijk. ‘De kosten zullen, volgens burgemeester Peacock, 78 miljoen gulden bedragen.’ Aldus schreef het Limburgsch Dagblad op 24 oktober 1974, maar in de jaren erna bleek dat een enorme onderschatting te zijn. In maart 1976 was het 150 miljoen gulden en weer een half jaar later 200 miljoen.

HET COMPLETE OVERZICHT 1924 – 2014
HIER KIJKEN

De schaamte voorbij

De ene noodmaatregel na de andere werd genomen, waarbij iedereen de schaamte voorbij bleek. De Amerikaanse regering, zo stond op 19 mei 1979 in de Leeuwarder Courant, stelde een extra bedrag van 11 miljoen dollar ter beschikking. ‘Het extra geld is aangewend uit een fonds dat eigenlijk bedoeld was projecten te creëren om de werkloosheid te bestrijden.’

Deze diefstal van olympisch niveau was in aanloop naar de Winterspelen van 1932 in Lake Placid ook al eens gepleegd. Op 2 januari 1931 schreef De Tijd namelijk over de behoefte van de organisatoren van de Winterspelen van 1932 aan 500.000 gulden om een financieel gat te dichten: ‘Dit bedrag komt op kosten van de werkloozenzorg, daar de werkzaamheden voor den bouw van een en ander door werkloozen zal geschieden.’

In 1932 hielp het niet, en in 1980 ook niet, want uiteindelijk kostten deze Winterspelen ruim 400 miljoen gulden! Enkele maanden na afloop was de organisatie failliet terwijl er nog rekeningen openstonden. Op 18 juli 1980 bleek de organisatie zelfs niet in staat te zijn verantwoording af te leggen bij het IOC. Deze Winterspelen werden zo een dieptepunt – financieel, organisatorisch én moreel.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.