SchaatsenWinterspelen

Op de Winterspelen van 1964 werd Ard Schenk verliefd op een Amerikaanse schaatster

Het olympische debuut van Ard Schenk in 1964 viel tegen: dertiende op de 1500 meter. Pas later werd duidelijk hoe dat kwam: door een romance met de Amerikaanse schaatster Judy Morstein. Na haar sportieve loopbaan stapte ze in de politiek en werd zo de eerste vrouwelijke gouverneur van Montana. Vorig jaar is ze overleden.

Ard Schenk in 1964

De Olympische Winterspelen van 1964 verliepen sportief niet zo goed voor schaatser Ard Schenk. Tijdens het tv-programma De Avond van Ard & Keessie in 2005 biechte hij op dat hij te veel was afgeleid door Judy Morstein – een Amerikaanse schone.

 

Judy (Judith Helen) Morstein werd geboren op 28 juli 1943 en was daarmee een jaar ouder dan haar toenmalige vlam. Op de Winterspelen van 1964 deed ze mee aan de 1.500 meter en eindigde als vijftiende – ook niet overtuigend. Twee jaar eerder was ze Miss Rodeo Montana.

De twee olympiërs leerden elkaar in 1964 kennen op de schaatsbaan van de Winterspelen, maar hebben elkaar daarna nooit meer gezien. Schenk werd schaatslegende met nog twee olympische deelnames in 1968 en 1972. Morstein keerde echter nooit meer terug naar dit sportevenement. Zij stapte in 1996 in de politiek als lid van de Republikeinse Partij en werd zo in 2001 gouverneur van de Amerikaanse staat Montana – de eerste vrouw ooit.

Stel dat Schenk in 1964 inderdaad een vaste relatie met haar had gekregen: dan had Martz campagne gevoerd onder de naam Judy Schenk. En dan was Ard Schenk First Man van Montana geworden. Maar goed, het liep dus anders en dus voerde ze campagne onder haar huwelijksnaam Judy Martz.

De start van haar  ambtstermijn was goed, maar ze raakte steeds dieper in de problemen – zo diep dat ze zichzelf niet meer kandidaat stelde voor een tweede termijn. In 2014 werd bekend dat ze leed aan alvleesklierkanker, waaraan ze vorig jaar overleed – op 30 oktober 2017.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.