Winterspelen

Prinses Juliana en prins Bernhard leerden elkaar kennen op de Olympische Winterspelen

Op 7 januari 1937 was de huwelijksdag van prinses Juliana en prins Bernhard. Het stel was aan elkaar gekoppeld op de Olympische Winterspelen van 1936 in Garmisch-Partenkirchen.

In zijn studie naar het huwelijk van Juliana en Bernhard merkte historicus Cees Fasseur op dat de prinses in 1936 de Olympische Winterspelen in Garmisch-Partenkirchen had bezocht. Het stond ook gewoon in de kranten van die tijd, maar Fasseur zei er nog wel bij dat Juliana toen officieel in Oostenrijk verbleef om eventuele politieke gevoeligheden met nazi-Duitsland te voorkomen.

De prinses moest vooral niet in de buurt komen van nazi-kopstukken, maar daar had de prinses toch geen belangstelling voor. Mede door bemoeienis van Wilhelmina was er een ontmoeting met Bernhard zur Lippe-Biesterfeld gearrangeerd, als een bijdrage in de soms pijnlijke zoektocht naar een levenspartner.

Het huwelijk van Juliana en Bernhard

Dat de prinses deze eerste ontmoeting op een sportief evenement had, was in het geval van Bernhard geen vreemde keuze. “Z.K.H. stamt uit een vorstelijk huis,” schreef De Leidsche Courant in 1937, “waarvan vele leden uitblonken op het gebied van de ruitersport.”

Volgens Fasseur was de moeder van Bernhard, prinses Armgard, zelfs een heuse sportdame. Ze was dol op paardensport en liet haar paarden tijdens toernooien berijden door Alexis Pantchoulidzew – ook wel Tschuli genoemd. Armgard en Tschuli waren onafscheidelijk en speelden zo een grote rol in het leven van Bernhard.

Tijdens hun huwelijksreis zochten Juliana en Bernhard opnieuw de sneeuw op, net zoals bij hun eerste ontmoeting op de Winterspelen.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.