Winterspelen

Sotsji 2014 was duurder dan alle eerdere Winterspelen bij elkaar opgeteld

De Olympische Winterspelen kosten gemiddeld vijf keer zoveel als de organisatoren aan het begin voorschotelen. De editie van 2014 kostte meer dan alle voorgaande Winterspelen bij elkaar opgeteld.

De eerste Olympische Winterspelen waren in 1924 in het Franse Chamonix. In 2014 was de 22e editie in Sotsji. Toen de Russische stad in 2007 door het IOC werd aangewezen als gastheer was er een begroting opgesteld van ruim tien miljard dollar (ongeveer 7,7 miljard euro). Die was verdeeld over 1,517 miljard dollar voor de organisatie en 8,8 miljard dollar voor infrastructuur en andere kosten.

Volgens schattingen is dit bedrag opgelopen tot zo’n 40 miljard euro, waarbij de oppositie meent dat 20 miljard is verdwenen door corruptie. De organisatoren zeggen echter dat er veel geld is gestoken in infrastructurele projecten.

HET COMPLETE OVERZICHT 1924 – 2014
HIER KIJKEN

De gigantische kosten voor Sotsji zijn ongekend in de negentigjarige geschiedenis van dit evenement. Hiervoor is meer geld uitgegeven dan voor alle voorgaande Winterspelen bij elkaar opgeteld. Sotsji 2014 kostte volgens schattingen zo’n veertig miljard euro, waar de 21 eerdere Winterspelen ongeveer 35 miljard euro hebben gekost – bij benadering. Met het geld van vier jaar geleden hadden dus negentig jaar aan Winterspelen betaald kunnen worden en dan was er nog geld over ook.

Dit evenement heeft zelfs meer gekost dan de duurste Zomerspelen. Opmerkelijk, want aan de Winterspelen van 2014 deden nog geen 3.000 sporters meer; aan de laatste Zomerspelen ruim 11.000.

Omgerekend heeft Sotjsi 2014 bijna 24 miljoen euro per deelnemer gekost – een krankzinnig hoog bedrag dat zijn gelijke niet kent.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.