Winterspelen

Voor de Winterspelen van 1960 werd een compleet wintersportoord gebouwd

De Olympische Winterspelen kosten gemiddeld vijf keer zoveel als de organisatoren aan het begin voorschotelen. Ook in 1960 liepen die in hoog tempo uit de hand. De uitzendrechten konden hier weinig aan veranderen.

De kosten van de Winterspelen van 1960 ontploften in het gezicht van de organisatie. De energieke en ambitieuze Alexander Cushing begon in zijn eentje met het project, waarbij hij met veel mooie praatjes steeds meer mensen en organisaties meekreeg.

De kosten liepen in hoog tempo op. Op 6 oktober 1955 schreef Het Nieuwsblad voor Sumatra dat de voorbereidingen waren begonnen met een bedrag van één miljoen dollar. ‘Er komen in Squaw Valley drie skiliften, een baan voor bobben en een voor hardrijden op de schaats. Voorts zullen skibanen worden aangelegd voor de afdaling, de slalom en de cross-country. Het program omvat verder de bouw van tribunes voor publiek en officials, werklokalen voor pers en radio en restaurants.’ Het wintersportoord werd vanaf de grond opgebouwd.

HET COMPLETE OVERZICHT 1924 – 2014
HIER KIJKEN

Drie maanden later, op 5 januari 1955, maakte de Leeuwarder Courant melding van een oproep van IOC-voorzitter Avery Brundage aan het Amerikaanse volk, ‘teneinde de benodigde geldmiddelen voor de Olympische Winterspelen van 1960 bijeen te krijgen’. Cushing moest heel snel een garantiebedrag van 5 miljoen dollar regelen, aldus Brundage, want anders mocht Innsbrück alsnog het evenement organiseren. Cushing regelde het, maar dat was nog steeds niet niet voldoende.

Op 30 januari 1960 kwam Het Nieuwsblad van het Noorden uiteindelijk met veel hogere bedragen dan waar in 1955 over werd gesproken: ‘Van 18 tot 28 februari worden in de Sierra Nevada-bergen van Californië de Olympische winterspelen gehouden, waarvoor de voorbereidingen nu bijna klaar zijn, vier jaar heeft men gewerkt en vijftien miljoen dollar heeft men uitgegeven.’

Een nieuwigheid bij deze Winterspelen was de verkoop van de uitzendrechten voor tv, waarvoor $50.000 werd betaald. Ter vergelijking: voor Sotsji werd zo’n 1,26 miljard dollar betaald: ongeveer 25.000 keer zoveel…

In de jaren na Squaw Valley 1960 stegen de bedragen voor de uitzendrechten enorm, waardoor de organisatoren een steeds groter budget kregen. En ook dat zou van grote invloed zijn op de stijgende uitgaven van dit sportevenement.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.