SchaatsenWinterspelen

Voorspelling van Ådne Søndrål uit 2006: alleen Nederlandse schaatsters op het podium

In 2006 blikte de Noorse schaatser Ådne Søndrål in de verre toekomst. Hij kreeg gelijk – tot 19 februari 2018 althans.

Ådne Søndrål was in 1998 de laatste Noorse schaatser met olympisch goud totdat Håvard Lorentzen in Pyeongchang de 500 meter won. Deze langdurige sportieve droogte had Søndrål in 2006 al voorspeld toen hij sprak over de toekomst van het olympische schaatsen. “Het spijt me dat ik het zeggen moet, maar ik denk inderdaad dat er alleen Nederlanders op het podium zullen staan. Ik denk dat het de Nederlanders ook zal spijten. Als het zo doorgaat, komt de sport in gevaar.”

Tijdens de Winterspelen van 2014 kreeg hij gelijk tijdens de Eerste Grote Nederlandse Schaatsoverheersing. En ook vier jaar later zijn de Nederlandse langebaanschaatsers uitermate succesvol, alhoewel wat minder dan in Sochi.

Ik denk dat er alleen Nederlanders op het podium zullen staan. Als het zo doorgaat, komt de sport in gevaar.

Om zijn status als Grote Sportprofeet als extra te benadrukken, sprak Søndrål in 2006 ook over de inbreng van zijn landgenoten bij het olympische schaatsen. “Van de Noren zal het niet komen. Er is veel veranderd. In de jaren zestig was schaatsen bij ons de grootste sport. Nu kunnen ze kiezen uit allerlei sporten die populairder zijn: skiën, langlaufen, skispringen en biatlon.”

En ook daarin kreeg hij gelijk, althans tot en met 19 februari 2018 met de olympische titel van Lorentzen. Het enige wat we nog niet weten is of dit een incident is of een nieuw begin van het Noorse schaatsen. Misschien moeten we dat aan Søndrål vragen, want die kan twaalf jaar vooruit kijken.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.