NieuwZomerspelen

9 februari 1913: de geboorte van olympisch roeier Mak Schoorl

Mak Schoorl was naar eigen zeggen de belichaming van de totale geschiedenis van zijn roeivereniging Nereus. Hij deed in 1936 mee aan de Spelen in Berlijn.

Mak Schoorl in 1937 op de Bosbaan, die dan een maand oud is. In het midden met beker.

Mak Schoorl roeide bij het Amsterdamse Nereus. Tot op hoge leeftijd volgde hij de ontwikkelingen bij zijn club. Hij droeg zo de complete clubgeschiedenis met zich mee: “Ik heb tenslotte de oprichters nog ontmoet toen ik jong was. Ook ken ik de jonge leden van nu en heb dus iedereen meegemaakt, die voor onze club belangrijk is geweest.” Daar valt weinig tegenin te brengen – tot aan zijn dood in 2011 tenminste op 98-jarige leeftijd.

 

Op de Olympische Spelen van 1936 deed hij mee met de vier mét en zónder stuurman. Met de vier met stuurman plaatste hij zich voor de finale. De Limburger Koerier had dit laatste al voorzien: ‘Wij hebben reeds van den beginne af vertrouwen gehad in het optreden van deze ploeg, want de Nereus-vier beschikt over die eigenschappen, welke een roeiploeg groot kunnen maken: strijdlust, hardheid en goede techniek. Dat is niet te verwonderen, want de Amsterdamsche studenten roeien reeds geruimen tijd in dezelfde samenstelling en de bekende coach Dr. R. J. Th. Meurer heeft in den loop van den tijd zijn roeiers een techniek bijgebracht, die in de eerste plaats is ingesteld op efficiency en niet voornamelijk let op keurigheid van afwerking.’

In de finale eindigde de ploeg van Schoorl op de vierde plaats. Volgens het Leeuwarder Nieuwsblad liep hij een medaille mis door een keelontsteking.

Schoorl roeide in 1937 tijdens de eerste officiële wedstrijden op de Bosbaan in het Amsterdamse Bos. Twee jaar later was daar ook het EK, waaraan hij meedeed. Na zijn studie Medicijnen werd hij kinderchirurg in Amsterdam. Zoals hierboven gezegd bleef hij daarna altijd geïnteresseerd in de roeisport.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.