NieuwOverige sport

De Wereldspelen in Assen

Op 14 juli 1990 begonnen in Assen de Wereldspelen, voluit het Wereldkampioenschap en Spelen voor gehandicapten. Ruim 2200 sporters uit 45 landen met een handicap kwamen uit in zeventien takken van sport. Bijna 5000 vrijwilligers waren er actief.

 

Met een tv-actie in oktober 1988 werd 24 miljoen gulden opgehaald voor deze Wereldspelen, gepresenteerd door Mies Bouman. Joop van der Ende was producent. Tijdens de uitzendingen kwamen maar liefst twintig bommeldingen binnen, maar die werden die stuk voor stuk niet serieus genomen.

De Wereldspelen duurden van 14 tot en met 26 juli 1990, waarbij de AVRO de openingsceremonie live uitzond op tv. Prinses Margriet verrichte de opening tegenover 20.000 toeschouwers; Pieter van Vollenhoven deed het openingswoord. “In de maatschappij bestaat – helaas – in het algemeen een nog vrij grote terughoudendheid om de publieke schijnwerper te zetten op de gehandicaptensport”, zei hij toen. “Nederland heeft zich veel moeite getroost om deze terughoudendheid te doorbreken.”

Mies Bouwman met Koos Alberts tijdens de tv-actie voor de Wereldspelen

De landen liepen in de openingsceremonie op alfabetische volgorde, wat bij de letter ‘I’ problemen gaf doordat de grote vijanden Irak, Iran en Israël zo wel heel dichtbij elkaar liepen. De Sovjet-Unie debuteerde op die Wereldspelen, waarna het land een jaar later werd opgeheven.

Er kwamen in totaal 150.000 mensen kijken bij het evenement, dat door prinses Juliana werd afgesloten. Daarmee was de belangstelling veel groter dan verwacht, alhoewel de toegang gratis was.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.