Overige sport

Auke Kok wint Nico Scheepmaker Beker

Auke Kok heeft de Nico Scheepmaker Beker gewonnen voor het beste sportboek van 2016. Hij is de eerste schrijver die voor de tweede keer deze prijs wint. Ook in 2005 werd hij hiermee onderscheiden.

Tijdens een uitzending van De Wereld Draait Door is Auke Kok onderscheiden met de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2016. De prijs is voor het boek 1936, Wij gingen naar Berlijn. ‘Een welkome beschrijving van de historische Olympische Spelen in Duitsland onder Hitler, gezien vanuit Nederlands standpunt,’ zo meldt het juryrapport.

De Nico Scheepmaker Beker is vandaag voor de dertiende keer uitgereikt. Een jury onder leiding van Ad Melkert heeft bepaald dat die aan Auke Kok moest worden overhandigd.  Over het winnende boek schrijft de jury in haar rapport: ‘Een welkome beschrijving van de historische Olympische Spelen in Duitsland onder Hitler, gezien vanuit Nederlands standpunt. Kok beschrijft hierin de zeer uiteenlopende lotgevallen van Fanny Blankers-Koen, Rie Mastenbroek, Tinus Osendarp en Tollien Schuurmans. Waterpolospeler Hans Maier is de laatste levende getuige, die door Kok wordt opgevoerd.

Zo krijgen we niet alleen te weten wat er toen is gebeurd, maar krijgen we ook inzicht in de spanning tussen sport en politiek; de eeuwige bron voor diepe dilemma’s voor de betrokkenen. Kok laat zo zien dat de keuze om wel of niet naar Berlijn te gaan destijds niet zo eenvoudig is geweest als achteraf vaak is gedacht. Kok schrijft soepel en meeslepend en weet op deze manier de atleten tot leven te brengen.’

Naast Kok waren er nog vier boeken genomineerd, waarvan de juryrapporten later op Sportgeschiedenis worden geplaatst. Het gaat om:

Lidewey van Noord / Robert-Jan van Noort – Pellegrina (uitgeverij de Muur)
Jeroen Siebelink – De Lange (uitgeverij De Bezige Bij)
Mariska Tjoelker – Mien (uitgeverij De Bezige Bij)
Thijs Zonneveld – Thomas Dekker (uitgeverij Overamstel – Voetbal Inside)

Er werden ook nog twee eervolle vermeldingen uitgereikt: voor Feyenoord – de grootste en Vuile zwarte, racisme in het Belgische voetbal van Frank van Laeken en Paul Beloy.

De jury bestaat uit Ad Melkert (voorzitter), Wilfred van Buuren (sporthistoricus), Marie-José Kleef (journalist), Gert-Jan van Tilborg (boekhandel Donner in Rotterdam) en Renate Verhoofstad (sportjournalist).

Het Helden Sportboek van het jaar is de publieksprijs voor het beste sportboek. De winnaar hiervan wordt woensdag 3 mei bekend gemaakt tijdens de uitzending van RTL Late Night.

De verkiezing voor de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van het jaar wordt sinds 2005 georganiseerd. Initiatiefnemers zijn Mark Grijsbach (Sportboek.nl), Carla de Groot (Olympisch Stadion), Jan Pieter Ellerbroek en Jurryt van de Vooren (Sportgeschiedenis.nl). De trofee is vernoemd naar Nico Scheepmaker (1930 – 1990) vanwege zijn enorme invloed op de serieuze sportjournalistiek.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.