Overige sport

4 december 1961: burgemeester van Utrecht trekt een judopak aan

Op 4 december 1961 trok burgemeester De Ranitz van Utrecht een judopak aan om Anton Geesink te huldigen. In Parijs had Geesink het WK Judo gewonnen en was daarmee de eerste niet-Japanner, die dat deed. Een oude uitzending van Andere Tijden Sport is hier weer te zien.

Op 19 juni 2011 zond Andere Tijden Sport een aflevering uit over het WK Judo van 1961, dat door Anton Geesink was gewonnen. Het was de voorbode voor één van de beroemdste sportsuccessen van ons land ooit: de olympische titel van Geesink in Tokio.

Hier de uitzending:

Het Nederlandse publiek had graag direct via de tv gezien hoe Geesink dit WK won, maar precies op het moment dat de finale begon, ging de zender op zwart. Vooral in de flat van het gezin Geesink aan de Utrechtse IJsselsteinlaan reageert men vol ongeloof en frustratie. Familie en vrienden zijn gedurende deze zaterdag 2 december speciaal naar huize Geesink gekomen om gezamenlijk de verrichtingen van Anton via de televisie te volgen.

Cartoon in Het Vrije Volk – origineel hier

Pas nadat het ANP vanuit Parijs belde dat Geesink had gewonnen, wist de familie dat het goed was afgelopen.

Op 4 december 1961 vond in Utrecht de huldiging plaats van de nieuwe wereldkampioen. De burgemeester had er speciaal een judopak voor aangetrokken. Kijk maar:

 

Advertentie

Retro reclamebord

Bestel bij Bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.