NieuwOverige sport

Schaker Max Euwe was de beste sporter van 1937

In 1937 bestond er nog geen sportgala waar de beste sporters van het jaar werden aangewezen. Als dat al wel had bestaan, was schaker Max Euwe de grote winnaar geweest als de lieveling van Jan Publiek.

Wie is eigenlijk de meest populaire sportman van Nederland in het jaar 1937, ‘de lieveling van Jan Publiek’? Die vraag stelde de Sumatra Post.

Er was geen gala aan vooraf gegaan, maar simpelweg een discussie tijdens een lezing van De Goede Tempelieren, een internationale organisatie voor drankbestrijding. Daarbij werd blijkbaar gesproken over drankmisbruik in de sport, in aanwezigheid van de voorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Athletiekunie. Het gesprek eindigde uiteindelijk bij de vraag wie nou eigenlijk de populairste sporters van Nederland zijn.

Opvallend is dat daarbij vooral schaker Max Euwe werd genoemd, ‘maar mag men deze hersen-atleet wel onder de sportlui rekenen?’ Zwemsters Rie Mastenbroek en Willy den Ouden hadden inmiddels afgedaan, waarvoor Nida Senff en Jopie Waalberg als goede vervangsters werden aangewezen – óók zwemsters. Biljarter Arie Bos werd genoemd, samen met de atleten Tinus Osendarp en Jan Zeegers.

Uiteindelijk was dit de top tien van de avond:

1 Dr. Euwe
2 Jopie Waalberg
3 Arie Bos
4 Nida Senff
5 Kick Smit (voetbal)
6 Tinus Osendarp
7 Arie van Vliet (wielrennen)
8 Jef van de Vijver (wielrennen)
9 Bertus Caldenhoven (voetbal)
10 Rein de Waal (hockey, cricket)

De keuze had geen enkel officieel karakter, maar geeft desondanks een aardig beeld van de Nederlandse sport van vlak vóór de Tweede Wereldoorlog. Een schaker op de eerste plaats met nog een biljarter erbij in de top drie – we hoeven er nu niet meer op te rekenen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.