Jury en winnaar
Overige sport

De juryrapporten van de Nico Scheepmaker Beker 2016

De vakjury voor de prijs voor het beste sportboek van het jaar geeft zijn mening.

Auke Kok heeft de Nico Scheepmaker Beker gewonnen voor het beste sportboek van 2016. Hieronder het juryrapport, ook voor de vier andere genomineerde boeken.

Auke Kok – 1936, Wij gingen naar Duitsland

Een welkome beschrijving van de historische Olympische Spelen in Duitsland onder Hitler, gezien vanuit Nederlands standpunt. Kok beschrijft hierin de zeer uiteenlopende lotgevallen van Fanny Blankers-Koen, Rie Mastenbroek, Tinus Osendarp en Tollien Schuurmans. Waterpolospeler Hans Maier is de laatste levende getuige, die door Kok wordt opgevoerd.

Zo krijgen we niet alleen te weten wat er toen is gebeurd, maar krijgen we ook inzicht in de spanning tussen sport en politiek; de eeuwige bron voor diepe dilemma’s voor de betrokkenen. Kok laat zien dat de keuze om wel of niet naar Berlijn te gaan destijds niet zo eenvoudig is geweest als achteraf vaak is gedacht. Kok schrijft soepel en meeslepend en weet op deze manier de atleten tot leven te brengen.

Lidewey van Noord / Robert-Jan van Noort – Pellegrina, een Italiaanse wielerbedevaart (De Muur)

Italië is doortrokken van wielergeschiedenis. Pellegrina vat dit samen in kleurrijke anekdotes en fraaie beelden. Het is een uniek, lichtvoetig geschreven boek met prachtig fotomateriaal. Pellegrina heeft de kenmerken van een wielerboek, fotoboek én een reisverslag, waarin je kunt blijven lezen en bladeren.

Jeroen Siebelink – De Lange (De Bezige Bij)

Dick Nanninga is de man van de befaamde kopgoal in de finale van het WK voetbal van 1978 tussen Nederland en Argentinië. Jeroen Siebelink schrijft een indringend portret van het doorleefde verhaal van deze cultheld, waarbij hij voor een bijzondere opzet heeft gekozen.

Het boek begint bij zijn uitvaart en eindigt bij zijn geboortegrond in de Veenkoloniën, van het dramatische einde tot en met de eenvoudige komaf van de voetballers. Siebelink is erin geslaagd om zonder opsmuk een bijzonder levensverhaal op te tekenen.

Mariska Tjoelker – Mien, een vergeten geschiedenis (De Bezige Bij)

Mariska Tjoelker schreef een fraai portret Mien van Bree, in de jaren 30 van de vorige eeuw de pionier van het vrouwenfietsen in Nederland. De vrouw op de fiets werd in die tijd niet geaccepteerd.

De auteur beschrijft een tijd waarin het niet vanzelfsprekend was dat een vrouw op een racefiets reed. Van Bree wordt terecht belicht als pionier, die echter een stap terug moest doen toen voor de opgelegde zorgtaken voor haar moeder.

Thijs Zonneveld – Thomas Dekker, mijn gevecht (Voetbal Inside)

Thijs Zonneveld schreef een zeldzaam confronterende inkijk in het lichaam en de ziel van wielrenner Thomas Dekker, die met zichzelf worstelde, te midden van verleidingen. Het verhaal laat zien dat de sporter niet bestand was tegen de verleidingen van doping, seks en geldsmijterij. Daarnaast geeft het een goede inkijk in de wielerwereld van begin van deze eeuw. Zonneveld illustreert de spanning tussen beeld en werkelijkheid binnen de topsport en is hopelijk meteen een aansporing om nieuwe valkuilen te vermijden.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.