Overige sport

De triatlon werd al in 1914 uitgevonden

De triatlon is een combinatie van lopen, fietsen en zwemmen. In 1914 deed Walter Brickett dat al, alhoewel de afstanden minder groot waren dan nu.


De eerste officiële triatlon is van 25 september 1974. Deze driekamp bestaat uit 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en de marathon, alhoewel die afstand in de eerste jaren nog niet werd gebruikt. Door een foto, die ik deze week geheel toevallig vond, krijgt deze geschiedenis echter een nieuwe wending.

Op 30 augustus 1916 stond er namelijk in het tijdschrift De Revue der Sporten een opmerkelijke foto van de vijftigjarige Walter Brickett, toentertijd zwemtrainer van de Britse olympische zwemploeg. Daaronder stond als tekst: “In Engeland heeft Walter Brickett een zeer eigenaardig record – men spreekt zelfs van een wereld-record – op zijn naam gebracht. De man, die al menig zomertje achter den rug heeft, wandelde 1 Eng. mijl, liep eenzelfden afstand hard, ging 1 mijl over horden, legde 2 Eng. mijlen per rijwiel af, roeide 1 Eng mijl en zwom tenslotte eenzelfde traject.

Walter Brickett legde het geheel in 59 min. en 3 sec. af. Gezien den leeftijd van dezen sportsman, dient men wel eerbied te gevoelen voor zulk een all round prestatie. Niet veel ouwe rotten zullen het Brickett nadoen!” Aldus het onderschrift in de Revue.

Volgens een verslag van 29 augustus 1915 in De Telegraaf bleef het niet bij deze ene keer, maar had hij in 1914 ook al zoiets gedaan! Om deze prestatie te leveren had hij ruim vier maanden getraind. Ook in de Engelse media werd over deze opzienbarende sportprestatie geschreven.

En dan deed hij het in augustus 1919 deed nóg een keer, waarmee Brickett minimaal drie keer een uiterst prille vorm van de triatlon heeft beoefend. Alleen was hij zijn tijd te ver vooruit, omdat deze multisport pas in 1974 definitief doorbrak. Jammer, want hij was er goed in.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.