Overige sport

Fophef in 1993: de Formule 1 komt naar de Amsterdamse grachtengordel

Amsterdam werd in 1993 overvallen door een oproep voor een stratenrace met Formule 1-wagens over de grachtengordel – van de ringweg naar De Dam. De gemeente wist nergens van.

Door de successen van Max Verstappen in de Formule 1 is het Circuit van Zandvoort weer in de belangstelling. Er loopt daarom een haalbaarheidsonderzoek om te kijken of daar in 2019 weer eens een Formule 1 kan worden gehouden, voor de eerste keer sinds 1985.

Niemand onderzoekt echter of er ergens in ons land een stratenrace gehouden kan worden, zoals in Monaco. In 1947 was er al wel eens zoiets in Amsterdam geweest, maar dan voor motoren. In 1973 gebeurde dit nog een keer, in Sloten.

Grand Prix Amsterdam

Een stratenrace in de Formule 1 is natuurlijk een heel ander verhaal. Niet vreemd daarom dat Amsterdam in oktober 1993 op zijn kop stond toen er opeens een advertentie in verschillende dagbladen opdook met de kop ‘Een Grand Prix in de straten van Amsterdam?’

Een groep Engelse investeerders kwam met het voorstel om dwars door de stad een stratenrace te houden – niet met motoren maar met echte racewagens. “Amsterdam zal gedurende een weekend omgevormd worden tot een echt race-circuit. Stelt u zich eens voor hoe een racewagen bij de RAI van de rondweg afslaat en richting centrum scheurt.” Coureur Damon Hill had het parcours al uitgetekend om dat later die week bekend te maken in een uitzending van RTL 4 of RTL 5.

Met deze stratenrace, zo stond verder in de advertentie, moest de autosport opnieuw tot leven worden gebracht. Het was allemaal een beetje saai geworden – vandaar. “Kijkers willen iets bijzonders zien. Een stratencircuit is dan ook een fantastische oplossing.”

Geen vergunning

Niet iedereen in Amsterdam rende juichend de straat op. De gemeente wist er zelfs nog helemaal niets van. “Voor het aanvragen van de benodigde vergunningen zullen ze toch bij ons moeten zijn”, luidde de officiële reactie. “Het laatste woord is hierover natuurlijk nog niet gezegd.”

Wijnand Duyvendak, toen nog als woordvoerder van het Amsterdamse Platform Binnenstad Autovrij: “Hoe wil je dat realiseren in Amsterdam? Voor de bewoners zal het een verschrikkelijke overlast geven. Belachelijk dat mensen van buiten Amsterdam dat voor het zeggen krijgen.”

Al die ophef bleek geheel onnodig. De Grand Prix van Amsterdam was één grote stunt, waar niemand ooit meer wat van hoorde. De beloofde uitzending bij RTL is er nooit geweest. Wie deze advertentie plaatste, bleef helaas onbekend.

Hoe dan ook: was Amsterdam er toch mooi ingetuind.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.