NieuwOverige sport

Oproep: wie is deze jongen die tijdens een sportdefilé in 1956 naar prinses Beatrix rende?

De Amsterdamse Sportweek 2020 is in volle gang. Het is een mooie reden voor Sportgeschiedenis en Sport&Strategie om te zoeken naar de vijfjarige jongen, die tijdens de Sportweek van 1956 opeens naar prinses Beatrix rende met een bosje bloemen. Hij zou nu dus ongeveer zeventig jaar oud moeten zijn. Reacties en tips hier.

Wie is deze jongen? Vertel het ons als je meer weet.

De eerste edities van de Amsterdamse Sportweek waren in 1931 en 1932, om vanaf 1947 terug te keren op de jaarlijkse agenda van de hoofdstad. We schreven er gisteren al over in onze rubriek Rugnummers op Sport & Strategie – hier.

Elk jaar werd er begonnen met een enorm defilé door de stad, waaraan duizenden sporters meededen. Het hoogtepunt was op de Dam als de stoet langs het Paleis trok, soms meer dan een uur lang. Boksers, voetballers, duivenhouders, wielrenners, volleyballers, turners – echt alles trok voorbij. Het leverde mooie beelden op, zoals deze uit 1949.

Vertederend lachsucces

Tijdens de opening van de Amsterdamse Sportweek van 1956 was er voor de eerste keer koninklijk bezoek. Prinses Beatrix nam plaats op een stoeltje op de Dam en keek hoe de duizenden Amsterdamse sporters aan haar voorbijtrokken. Deze plechtigheid stond natuurlijk stijf van het protocol, waardoor een klein incident de nationale aandacht trok. ‘Dat ene wielrijdertje,’ zo schreef Het Parool, ‘die (sic), drie turven hoog, voor het paleis van zijn miniatuur-racefiets stapte, om de hartelijk lachende Prinses een bosje bloemen in de hand te drukken; hij was het vertederende lachsucces van het défilé.’

De foto’s daarvan, waarvan één bovenaan dit verhaal, gingen het hele land door. Bijna 65 jaar later weten we nog een paar dingen van deze knul, die nu, bij leven, bijna zeventig jaar moet zijn. Zijn naam is Johnnie Jansen, zo schreef Parool tenminste. Hij zat op een miniatuur racefietsje, sprong daar opeens van af, ‘struikelend van de haast’ (volgens de Volkskrant) en rende naar Beatrix. Hij droeg een rood trainingspak.

Wie weet wie deze jongen was? En waar we hem, of nabestaanden, kunnen vinden? Help Sportgeschiedenis en Sport&Strategie mee in deze zoektocht, zodat we volgende week het hele verhaal kunnen vertellen, als een mooie nalatenschap van de Amsterdamse Sportweek. Reacties hier.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.