Overige sportVoetbal

Prijs voor Abe Lenstra als beste sportman van het jaar: een sigarettendoos

Voor de eerste verkiezing voor beste Nederlandse sportman van het jaar werd een kwartiertje radiozendtijd beschikbaar gesteld.

Waar komen dergelijke verkiezingen eigenlijk vandaan? In 1937 bijvoorbeeld werd officieus vastgesteld dat schaker Max Euwe de populairste sportman van het jaar was, maar dat telt niet echt mee. Zweden was in 1925 het eerste land in de wereld dat officieel met zo’n verkiezing begon en liep daarmee decennia voor op de rest van Europa.

Nederland bijvoorbeeld begon in 1951 en volgde daarmee Frankrijk (1946), Finland en West-Duitsland (1947), Noorwegen (1948) en Australië (1949). De Verenigde Staten en Canada kozen voor de oorlog al de populairste sporters van het jaar, net als Zweden dus.

Radiosportjournalist Tom Schreurs stelde bij de AVRO voor om hiermee te beginnen, zodat de luisteraars aan het eind van 1951 een stem uit konden brengen op de persoonlijke favoriet van het jaar. De uitslag werd op 28 januari 1952 vanaf 21.15 uur live uitgezonden op Hilversum 1. Daarvoor werd precies een kwartier uitgetrokken, wat altijd nog beter was dan een jaar later toen de verkiezing van de beste sportman het pauzenummer was in het radioprogramma Tiroler Muziek.

Een wisselbeker

Aan de verkiezing van 1951 deden precies 29.921 luisteraars mee. Ruim een derde hiervan was voor Abe Lenstra, die daarmee ruim voor Fanny Blankers-Koen en Wim van Est eindigde – de nummers twee en drie. In een verslag van het Nieuwsblad van het Noorden stond dat Lenstra uit handen van AVRO-directeur Willem Vogt een wisselbeker ontving, ‘omdat het in de bedoeling ligt deze wedstrijd ook in volgende jaren te houden’. Verder kreeg de voetballer een fraaie zilveren sigarettendoos aangeboden, want in die tijd was roken tenslotte gezond.

Het voornemen van Vogt om deze verkiezing ook in de komende jaren te houden, kwam uit, want in 2015 bestaat die nog steeds. Niet meer als pauzenummer bij Tiroler muziek, maar als een zelfstandige tv-show mét gala, die door lange dankwoorden steevast door het tijdslot breekt.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.