NieuwOverige sport

Sportpionier Cornelis Dudok de Wit liep in 1865 dwars door Java

Op 3 oktober 1843 werd Cornelis Dudok de Wit geboren, beter bekend als Kees de Tippelaar uit Breukelen. In 1865 liep hij als eerste westerling dwars door Java. In Breukelen wordt hij jaarlijks herinnerd op Poffertjesdag.

Een populair genre op de vele commerciële zenders is van avonturiers die ergens ter wereld worden gedropt en dan maar zien hoe ze het er levend vanaf brengen. De ontberingen zijn eindeloos, leeuwen op de loer, maar toch altijd met een cameraploeg in de buurt. Hoe groter het drama, hoe beter het wordt vastgelegd op beeld. Een voormalige inwoner van Breukelen deed dit 150 jaar geleden al.

Tussen de survivalgoeroes en dit Utrechtse dorpje liggen op het eerste gezicht enkele miljoenen lichtjaren, maar dankzij Cornelis Dudok de Wit, alias Kees de Tippelaar, is er toch een overeenkomst.

Dudok de Wit leidde een heel bijzonder leven. Hij behoorde tot de sportpioniers van ons land – samen met zijn broer Bram, die rond 1900 zelfs bekend stond als de Minister van Sport. Al in 1892, zo schreef Arie A. Manten, organiseerde hij sportfeesten in zijn villa Slangenvecht in Breukelen, onder meer met een roeiwedstrijd. Zelf hield Dudok erg van zwemmen én van wandelen. Een bijnaam als Kees de Tippelaar verdien je tenslotte niet zomaar.

In 1865 reisde de 22-jarige Dudok naar Java voor een wandeling van maar liefst 3.560 kilometer lang. Hiervoor had hij anderhalf jaar nodig, en betrad gebieden, die nog geen Europeaan ooit had durven betreden. Hij zag zo werelden, die buiten Java onbekend waren.

Volgens De Sumatra Post van 27 juni 1901 droeg Kees de Tippelaar tijdens die tocht geen schoenen. ‘Hij was vergezeld van een inlandschen jongen die zijn koffertje droeg. Zelf liep hij ook blootsvoets en alleen wanneer hij de beschaafde wereld naderde trok hij zijn schoenen aan.’ Met zijn tweeën liepen ze zo op blote voeten door Java.

In Breukelen wordt Dudok de Wit jaarlijks herdacht op Poffertjesdag. Alle kinderen eten dan poffertjes, betaald uit de erfenis van Kees de Tippelaar.

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.