Overige sport

Statistieken zijn meedogenloos: Nederland verliest bronzen roeimedaille uit 1932

De bronzen medaille voor Nederland op het EK van 1932 is nooit gewonnen. En inderdaad: die medaille moet uit de statistieken worden geschrapt.

Zooals enkele roeiers van Laga zelf ook zeiden, waren ze bij den wedstrijd in de acht bij den start al zoo moe dat van goed beenenwerk geen sprake meer was.

NLroei schreef: ‘De bronzen medaille die de mannen vier-zonder van Laga (Ter Poorten, Ferman, Westendorp en Ruempol) in 1932 volgens meerdere bronnen zou hebben gewonnen, blijkt helemaal niet te zijn behaald. Tot die conclusie komt Steven Snijders, oud-Lagaaier en tevens hobbyist in het vervaardigen van sport-DVD’s.’

Het staat er niet bij op de roeisite, maar het gaat hier om het EK van 1932 in Belgrado. Sportgeschiedenis vond het in ieder geval leuk genoeg om eens uit te zoeken of Snijders gelijk heeft met die foutieve melding van Nederlands brons op het EK roeien van 1932. Jacob Bergsma zei het tenslotte in 2013 al eens: statistieken zijn de ruggengraat van de sportgeschiedenis.

Vier dagbladen én het gezaghebbende tijdschift Revue der Sporten bevestigen de twijfel van Snijders. Hieruit is namelijk af te leiden dat de vier zonder stuurman van Laga zich plaatsten voor de finale door een heat te winnen. De roeiers werden uiteindelijk vierde van de vijf deelnemers. Geen brons – klaar.

Die vierde plek in de finale was overigens wel een bijzondere prestatie, omdat het viertal van Laga een half uur na de heat alweer een wedstrijd in de acht had. En dan nog die finale, wat slopend was.

En dus schreef de Revue: ‘Zooals enkele roeiers van Laga zelf ook zeiden, waren ze bij den wedstrijd in de acht bij den start al zoo moe dat van goed beenenwerk geen sprake meer was. Zoo denk ik dat deze wedstrijden voor het Roeibondbestuur ook wel aanleiding zullen zijn om zijn wijze van uitzending te wijzigen en niet meer ploegen af te vaardigen die van elkaar deel uitmaken.’

De Nederlandse roeiploeg op het EK van 1932. Foto via Revue der Sporten

Zelf de bronnen nalezen?

  • Het Vaderland van 5 september 1932 – hier
  • Het Volk van 5 september 1932 – hier
  • De Indische Courant van 6 september 1932 – hier
  • De Telegraaf van 8 september 1932 – hier
  • Revue der Sporten van 12 september 1932: vanaf hier

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.