Overige sport

Tijdens de Olympische Spelen moet Eindhoven Eef Kamerbeekstad heten

In het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven heb ik het voorstel gelanceerd om Eindhoven tijdens de Olympische Spelen te vernoemen naar tienkamper Eef Kamerbeek.

Er kunnen mij niet genoeg straten, metrostations en stadions naar beroemde sporters worden genoemd. Vijftien jaar geleden probeerde ik een Ajax-wijk te realiseren op het voormalige stadion De Meer, omdat er in die tijd in de hele hoofdstad maar één eng hofje was vernoemd naar een Ajacied – naar Wim Anderiesen. En dat kwam altijd pas in het nieuws als daar weer eens een lijk in de struiken was gevonden.

De Amsterdamse supporters zagen mijn idee van zo’n Ajax-wijk daarom wel zitten, waarbij ze zelfs door de ogen zagen dat ik overtuigd Feyenoorder ben. Helaas ging alles mis toen de logge Amsterdamse bureaucratie zich ermee bemoeide, en genadeloos elk leven uit mijn initiatief perste.

Er is gelukkig wat veranderd in die jaren, want in Amsterdam-Oost wordt nu de Eef Kamerbeekstraat gebouwd – vernoemd naar de Eindhovense tienkamper. In zijn eigen Eindhoven is overigens een atletiekcentrum naar hem vernoemd, dus dat is helemaal mooi: een straat én een atletiekaccommodatie.

Dit planologische eerbetoon moet een extra aansporing zijn voor onze olympiërs en paralympiërs van komende zomer. Op hun slaapkamer in Londen moeten ze dromen om zo goed te presteren dat ook hun namen worden vastgelegd in het Nederlandse stratenplan. Die nieuwe straten worden dan in 2068 geopend – precies in het jaar dat de Olympische Spelen voor het eerst in 140 jaar weer in Nederland worden gehouden.

En dromen mág, want het is indrukwekkend dat er een straat en stadion naar Kamerbeek is vernoemd. Atletiek is in Nederland toch relatief klein – laat stáán de tienkamp. Is er tenslotte iemand die drie succesvolle Nederlandse tienkampers uit zijn blote hoofd kan opnoemen – Kamerbeek meegeteld? Zijn vader Henk valt in ieder geval af, want die deed dan wel mee aan de Olympische Spelen van 1924 en 1928, maar dan als kogelslingeraar.

Boycot

Extra opvallend bij Eef Kamerbeek is dat bij hem vooral wordt gedacht aan de Olympische Spelen van 1956, waaraan hij niet meedeed vanwege de Nederlandse boycot. Op het laatste moment schopte het NOC hem Australië uit, zodat Kamerbeek de openingsceremonie door het vliegtuigraampje bekeek, en niet in het Olympisch Stadion zelf.

Dat laatste mag nu geen aansporing zijn voor onze dromende olympiërs en paralympiërs: wij willen niet dat er in 2065 straten of stadions naar jullie worden vernoemd, omdat jullie deze zomer een microboycot verzinnen en naar huis vliegen tijdens de openingsceremonie. Dat is alleen aan Eef voorbehouden.

Probeer Kamerbeek juist te overtreffen door groter te denken dan alleen een straat of stadion. Laat je leiden door olympiër Jim Thorpe, naar wie een compleet Amerikaans dorp is vernoemd! En Thorpe was tienkamper – net als Kamerbeek – dus dat moet in ons land ook kunnen.

Misschien moeten we helemaal niet wachten tot 2065, maar moet Eindhoven besluiten om zich tijdens de Olympische Spelen te herdopen tot Eef Kamerbeekstad. Nog groter dan Thorpe dus, want die heeft slechts een dorp.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.