NieuwVechtsporten

Het bliksembezoek van Muhammad Ali aan Volendam

Op 7 maart 1976 begon Muhammad Ali aan een kort bezoek aan Nederland. Hij ging ook naar Volendam. Het was de enige keer dat deze legende in ons land was. 

Foto Bert Verhoeff via het Nationaal Archief

Muhammad Ali is één van belangrijkste sportmannen aller tijden. Hij werd in 1960 olympisch kampioen in Rome, vele malen wereldkampioen en voorvechter van zwarte burgerrechten. Hij werd uitgeroepen tot Sportman van de Eeuw.

Ali noemde zichzelf The Greatest en schreef daarover een autobiografie, die in 1976 verscheen. Ter promotie van dat boek was hij heel even in Nederland, waaronder in Volendam, begeleid door Ruud ter Weijden van AVRO’s Sportpanorama, het tv-programma van deze omroep.

Autochtone bevolking

‘Het viel allemaal een beetje tegen voor de organisatoren,’ merkte Het Parool de volgende dag op, want de bokser had geen zin in allemaal geforceerde publiciteitsstunts, zoals die door de Nederlanders waren bedacht, uitgever Uniboek en de AVRO. ‘Het leek de goede kant uit te gaan met een sprankelende persconferentie op Schiphol; gistermorgen was de stemming van ’s werelds beste bokser heel wat minder. Een bezoek aan Volendam werd door Ali en zijn zeven man en twee vrouwen tellende gevolg maar matig op prijs gesteld. Pas toen het gezelschap terug in Amsterdam de lunch in een Indonesisch restaurant had gebruikt, klaarde de bui een beetje op.’

Het leverde wel de fantastische foto op, die bij dit artikel is geplaatst en onder meer de voorpagina van De Telegraaf sierde. Zoals NRC Handelsblad in het onderschrift schreef: ‘Muhammad Ali, even in Nederland ter gelegenheid van de uitgave van zijn boek, bezocht gisteren Volendam en deelde er handtekeningen uit aan de autochtone bevolking.’

Snel daarna vertrok de bokser weer en landde daarna alweer in Londen. Het is bij dit ene bezoek aan Nederland gebleven.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.