Vechtsporten

Carel van Hees wint Nico Scheepmaker Beker

Carel van Hees heeft de Nico Scheepmaker Beker gewonnen voor het beste sportboek van 2011: Eversteijn. Bokser / herenkapper 1949-1983. Thomas Dekker won de publieksprijs – het NUsportboek van het jaar – voor Schoon genoeg. Met de uitreiking van deze prijzen is de Week van het Sportboek gelanceerd.

Rotterdam kent een rijke bokshistorie en een rijke geschiedenis aan boksboeken. Het boek van Carel van Hees is heel anders en past toch in die traditie: Rotterdams en recht voor zijn raap.

De vakjury had vijf boeken genomineerd voor de Nico Scheepmaker Beker. Over de gemiddelde kwaliteit hadden de juryleden, onder leiding van David Endt, een kritisch oordeel:

‘Over de oogst aan sportboeken in 2011 heeft de jury van de Nico Scheepmaker Beker kwantitatief gezien niets te klagen; ook dit jaar zijn enkele honderden sportboeken verschenen. Maar kwalitatief gezien konden lang niet alle sportboeken de jury behagen. De jury roept uitgevers en auteurs daarom op vooral oog te blijven houden voor de persoonlijke invalshoeken, de bijzondere verhalen en de minder voor de hand liggende sporten.’

Het boek van Carel van Hees werd uiteindelijk als beste aangewezen. De jury was vol lof: ‘Rotterdam kent een rijke bokshistorie en – minstens zo belangrijk op een avond als deze – een rijke geschiedenis aan boksboeken. Om er slechts een te noemen: The Dutch Windmill, het boek van Jules Deelder over Bep van Klaveren. Het boek van Carel van Hees is heel anders en past toch in die traditie: Rotterdams en recht voor zijn raap.

Eversteijn is vooral een fotoboek, met dank aan Carel van Hees die zijn jeugdvriend decennialang fotografeerde. Die foto’s zijn al een roman op zich. Daarnaast schreef Dirk van Weelden de tekst. Juist die combinatie van foto’s en tekst levert een origineel en ontroerend portret van een flamboyante bokser, een durfal die hunkerende naar aandacht. Het is een klassiek verhaal van de rise and fall van een bokser, gegoten in een bijzonder jasje. Een ontroerend boek, een sterk boek, een prachtboek.’

Naast een vakprijs is er ook altijd een publieksprijs: het NUsportboek van het jaar. Hierbij gelden de meeste stemmen na een internetverkiezing. Hoofdredacteur Rogier van ’t Hek maakte bekend dat Thomas Dekker veruit de meeste stemmen had behaald voor Schoon Genoeg.

De Nico Scheepmaker Beker bestaat nu acht jaar. Voor de eerste keer gaat deze uitreiking samen met een Week van het Sportboek, die tot en met komende zondag duurt. In deze week wordt het sportboek gepromoot in boekwinkels, op internet en tijdens speciale bijeenkomsten.

Hierbij wordt samengewerkt door de organisatie van de Nico Scheepmaker Beker, het Olympisch Stadion, Sportgeschiedenis.nl, Sportboek.nl en NUsport. De deelnemende uitgeverijen zijn Tirion, Het Sporthuis/De Arbeiderspers, Voetbal International, Balans, De Bezige Bij, Atlas Contact, Nieuw Amsterdam en Thomas Rap. De meewerkende boekhandels zijn Libris en Blz.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.