NieuwVechtsporten

De laatste oproep voor een Joodse boksclub

Op 4 mei is de Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion – dit jaar over boksen in oorlogstijd. Een belangrijke sport in de Joodse wereld, blijkt uit Het Joodsche Weekblad. Meer informatie over de herdenking staat hier.

Tot in de zomer van 1941 stonden er in Het Joodsche Weekblad artikelen over boksen. Op 7 november 1940 bijvoorbeeld meldde het blad dat er in ons land ‘vele Joodsche vereenigingen’ bestaan. ‘Vele zijn er geweest. En nog vele zullen worden opgericht. Men vindt er uitstekende sportclubs, boks-, worstel-, athletiek-, turn- en wandelclubs, padvinderij, dansclubs en ook voetbalclubs.’ Twee maanden later werd de registratieplicht voor Joden ingevoerd.

Op 17 april 1941 werd gemeld dat Maccabi ’uit zijn dommel’ is ontwaakt. ‘De boksers zullen hun oefeningen gaan hervatten.’ Twee maanden later bleek dat deze uit haar clublokaal had moeten verlaten. ‘Zeer binnenkort zal men nu weer de beschikking over een clublokaal krijgen. Besprekingen hieromtrent zijn reeds in een vergevorderd stadium.’ Nieuwe leden konden zich daarom eindelijk weer inschrijven. Anderhalve maand later werden Joden niet meer geaccepteerd in publiekelijk toegankelijke ruimtes.

De laatste keer dat er iets over het Joodse boksen werd gemeld was dit bericht op 20 juni 1941. Op 1 november 1941 kregen Joden een verbod op lidmaatschap van een sportverenging; twee maanden later begonnen de transporten.

De Nationale Sportherdenking bestaat uit twee delen: het inhoudelijke programma vanaf 11 uur en de ceremonie vanaf 12.30 uur. Toegang is vrij.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.