Expositie in Stadsarchief Amsterdam over Thom Harinck en een halve eeuw vechtsport
Het Stadsarchief Amsterdam toont vanaf woensdag 29 november delen uit het persoonlijke archief van Thom Harinck, als onderdeel van de expositie Bewaard voor de stad. Schenkingen 2021-2023.
Elk jaar opnieuw krijgt het Stadsarchief Amsterdam honderden schenkingen. Die worden dan toegevoegd aan de collectie. ‘Een waardevolle schat van oude foto’s, tekeningen en prenten, familiepapieren en bedrijfsarchieven, vaak generaties in familiekring bewaard en gekoesterd, maakt nu deel uit van het geheugen van de stad,’ zo schrijft de instelling op zijn website.
In de Schatkamer van het Stadsarchief worden vanaf deze week enkele bijzondere giften van de afgelopen twee jaar vertoond, zoals tekeningen van Aat Veldhoen. Hierbij zit ook materiaal van Thom Harinck, die in de afgelopen halve eeuw vanuit Amsterdam de vechtstijl chakuriki ontwikkelde. Dat staat voor ‘ontleende kracht’, een combinatie van boksen, karate, judo, jiujitsu en worstelen.
In 1976 was Harinck organisator van het eerste kickboksgala in Nederland, samen met Jan Plas. Hij had toen allang lang zijn eigen vechtstijl ontwikkeld. Aanvankelijk gebeurde dit nog onder de noemer free-fight, maar dit was in feite een voorloper van het kickboksen.
Staredown Thom Harinck en Migiza Victoriashoop, hoofd collecties Stadsarchief Amsterdam
Persoonlijk archief
De ontwikkeling van het Nederlandse kickboksen in de decennia hierna is ronduit spectaculair, met wereldkampioenen als Peter Aerts, Badr Hari, Rico Verhoeven, Lucia Rijker en Marloes Coenen. Harinck speelde al die tijd vanuit Amsterdam een centrale rol als organisator, promotor, coach, begeleider, official en analysator. “Ik heb altijd zoveel verschillende petten op”, zoals hij zelf zegt.
Door het werk van Harinck is ons land zo een grootmacht geworden in zijn sport, iets wat in Nederland amper werd opgemerkt. Waar hijzelf of zijn kampioenen in een land als Thailand amper over straat kunnen vanwege hun populariteit, lossen ze hier vaak op in de massa, die geen weet heeft van hun prestaties.
Na bemiddeling van Sportgeschiedenis.nl heeft Harinck zijn enorme persoonlijke archief dit jaar overgedragen aan het Stadsarchief Amsterdam. Hiermee wordt het mogelijk om de begintijd van het kickboksen in Nederland te onderzoeken, nog onontgonnen terrein.
Het eerste materiaal uit de collectie-Harinck is vanaf woensdag te zien in de Schatkamer. De toegang is gratis.