Overige sportVoetbal

Prijs voor de beste sportman van het jaar: een sigarettendoos

Voor de eerste verkiezing voor beste Nederlandse sportman van het jaar werd een kwartiertje radiozendtijd beschikbaar gesteld.

Abe Lenstra kreeg een fraaie zilveren sigarettendoos aangeboden, want in die tijd was roken nog gezond.

Waar komen dergelijke verkiezingen eigenlijk vandaan? In 1937 bijvoorbeeld werd officieus vastgesteld dat schaker Max Euwe de populairste sportman van het jaar was, maar dat telt niet echt mee. Zweden was in 1925 het eerste land in de wereld dat officieel met zo’n verkiezing begon en liep daarmee decennia voor op de rest van Europa.

Nederland bijvoorbeeld begon in 1951 en volgde daarmee Frankrijk (1946), Finland en West-Duitsland (1947), Noorwegen (1948) en Australië (1949). De Verenigde Staten en Canada kozen voor de oorlog al de populairste sporters van het jaar, net als Zweden dus.

Radiosportjournalist Tom Schreurs stelde bij de AVRO voor om hiermee te beginnen, zodat de luisteraars aan het eind van 1951 een stem uit konden brengen op de persoonlijke favoriet van het jaar. De uitslag werd op 28 januari 1952 vanaf 21.15 uur live uitgezonden op Hilversum 1. Daarvoor werd precies een kwartier uitgetrokken, wat altijd nog beter was dan een jaar later toen de verkiezing van de beste sportman het pauzenummer was in het radioprogramma Tiroler Muziek.

Een wisselbeker

Aan de verkiezing van 1951 deden precies 29.921 luisteraars mee. Ruim een derde hiervan was voor Abe Lenstra, die daarmee ruim voor Fanny Blankers-Koen en Wim van Est eindigde – de nummers twee en drie. In een verslag van het Nieuwsblad van het Noorden stond dat Lenstra uit handen van AVRO-directeur Willem Vogt een wisselbeker ontving, ‘omdat het in de bedoeling ligt deze wedstrijd ook in volgende jaren te houden’. Verder kreeg de voetballer een fraaie zilveren sigarettendoos aangeboden, want in die tijd was roken tenslotte gezond.

Het voornemen van Vogt om deze verkiezing ook in de komende jaren te houden, kwam uit, want in 2015 bestaat die nog steeds. Niet meer als pauzenummer bij Tiroler muziek, maar als een zelfstandige tv-show mét gala, die door lange dankwoorden steevast door het tijdslot breekt.

Advertentie

Reserveer bij bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.