NieuwOverige sport

Voorspelling uit 1993: Epke Zonderland wordt wereldkampioen

Turncoach Gerard Speerstra zei in 1993 in De Leeuwarder Courant dat Epke Zonderland in de verre toekomst op het erepodium zou staan van een WK. Hij had het alleen over het jaar 2003, maar dat is hem vergeven.

Speerstra was toen de coach van Zonderland, die als zesjarige de pannen van het dak turnde bij WIK-FTC in Heerenveen. De hele familie was sportief aangelegd: vier kinderen met turntalent en een gymnastiekverleden van moeder Sophie. Vader Huite flitste ooit over de Friese ijsvlakten. Maar er was geen sprake van sportverdwazing, zei moeder Zonderland over haar dochter: “Om niet altijd met turnen bezig te zijn, ontspant Geeske Zonderland zich op muzikale wijze. Ze bespeelt de dwarsfluit.”

Epke trok als jongste al de meeste aandacht. “Hij heeft alles in zich om een wereldtopper te worden,” aldus Speerstra op 5 april 1993 in de Leeuwarder Courant. “Hij is klein, lenig en enorm sterk. Hij beheerst de oefenstof van een kind van elf jaar. Het is echt onvoorstelbaar.”

De weg naar de top bij de senioren zal wel heel lang worden, waarschuwde de krant nog, maar volgens Speerstra kwam het met zijn pupil helemaal goed. Hij had een werkplan gereed om Zonderland in het jaar 2003 op het erepodium te krijgen van een WK turnen. “Daar werk ik helemaal naar toe.”

Het werd 2013, maar nogmaals: het zij hem vergeven.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.