NieuwOverige sport

Voorspelling uit 1993: Epke Zonderland wordt wereldkampioen

Turncoach Gerard Speerstra voorspelde al in 1993 dat Epke Zonderland in de toekomst op het erepodium zou staan van een wereldkampioenschap turnen. Hij kreeg gelijk. 

Op 21 december 1992 stond Epke Zonderland voor de eerste keer in de krant, zes jaar oud. Het was op een uitslagenlijst van een plaatselijke wedstrijd, samen met zijn broers Herre en Johan (wiens geboorteadvertentie trouwens op 27 oktober 1984 in de krant stond.)

Die hele familie was sportief aangelegd: vier kinderen met turntalent en ook nog een gymnastiekverleden van moeder Sophie. Vader Huite flitste in zijn jonge jaren over de Friese ijsvlakten. Maar er was geen sprake van complete sportverdwazing, zei moeder Zonderland over dochter Geeske: “Om niet altijd met turnen bezig te zijn, ontspant Geeske Zonderland zich op muzikale wijze. Ze bespeelt de dwarsfluit.”

Wereldtopper

Epke trok als jongste al de meeste aandacht, merkte coach Gerard Speerstra op. “Hij heeft alles in zich om een wereldtopper te worden,” zei hij op 5 april 1993 in de Leeuwarder Courant. “Hij is klein, lenig en enorm sterk. Hij beheerst de oefenstof van een kind van elf jaar. Het is echt onvoorstelbaar.”

De weg naar de top bij de senioren was nog heel lang, maar volgens Speerstra zou het met zijn pupil wel goed komen. Hij had een werkplan gereed om Zonderland in het jaar 2003 op het erepodium te krijgen van een wereldkampioenschap turnen. “Daar werk ik helemaal naar toe.”

Het werd 2009 met een zilveren medaille op het WK in Londen, maar die zes jaar zijn Speerstra vergeven.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.