NieuwOlympische SpelenZwemmen

15 mei 1923: Cor Braasem geboren

Op 15 mei 1923 werd Cor Braasem geboren in Soemoeran op Sumatra. Tijdens de oorlogsjaren legde hij de basis voor zijn internationale carrière, die zou leiden tot brons op de Olympische Spelen van Londen in 1948.

In 1952 had Nederland, met Braasem, grote kans om de olympische finale te spelen, maar door een dubieuze beslissing ging dat niet door. Het Nederlandse waterpoloteam speelde een beslissende poulewedstrijd tegen Joegoslavië om uit te maken wie zou doorgaan naar de volgende ronde. Een gelijkspel was voldoende geweest, maar Oranje won met 3-2 in een keiharde wedstrijd.

Daarop diende de tegenstander een protest in. De Joegoslaven beklaagden zich erover dat de scheidsrechter te veel in hun voordeel (!) zou hebben gefloten. Doel was natuurlijk om deze wedstrijd ongeldig te verklaren. Waterpoloër Frits Smol: “Niemand gaf dat protest van Joegoslavië ook maar een schijn van kans. Het was toch te gek om los te lopen. Dat protest vonden we gewoon waanzin. We gingen die bewuste maandagavond ook rustig slapen.”

Toch kregen de Joegoslaven hun gelijk. Smol: “Als er ooit een bericht als een bom is ingeslagen, dan is het toen wel geweest.” Het duel moest worden overgespeeld en het Nederlandse team verloor daarop. Als troost stuurde het thuisfront massaal telegrammen naar de ploeg, die uiteindelijk vijfde werd. Joegoslavië won zilver, Hongarije goud.

Populair

De populariteit van het team van Braasem was enorm. De handel op de Effectenbeurs werd stilgelegd tijdens wedstrijden van Oranje, met koningin Juliana als één van de grootste fans. Het verhaal gaat dat Juliana na een bezoek aan Frankrijk als eerste wilde weten of de poloploeg had gewonnen.

In november 1953 nam Braasem afscheid van het amateurisme en daarmee van het Nederlands waterpoloteam. Hij vertrok als coach naar Barcelona. Eind 1959 werd hij gevraagd om het nationale team onder zijn hoede te nemen, wat hij inderdaad heeft gedaan tot en met 1962. Braasem is ook actief geweest als sportverslaggever, onder meer in 1968 op de Olympische Spelen in Mexico.

In 2009 is Braasem in het Spaanse Alicante op 85-jarige leeftijd overleden.

Waaardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.