NieuwZwemmen

De 65e sterfdag van J.E. Triebels – Koen, zwemmoeder van Nederland

Op 3 juni 1955 overleed in het Haagse rusthuis ‘Sonnenborg’ Johanna Elisabeth Triebels-Koens, bijgenaamd De Zwemmoeder. In 1886 richtte ze in Amsterdam de Hollandsche Dames Zwemclub op, de eerste zwemclub voor vrouwen in Nederland. Ze werd 89 jaar.

Triebels-Koen was niet allen geïnteresseerd in de sport, maar ook in de veiligheid. Heel veel Nederlanders konden vroeger niet zwemmen en vrouwen al helemaal niet. In 1889 maakte de Hollandsche Dames Zwemclub daarom gericht promotie voor het zwemmen door gratis lessen aan te bieden aan minvermogende vrouwen en meisjes.

Triebels-Koen in 1938 bij de bouw van het Sportfondsenbad in 1938

Zo begon Triebels-Koens aan haar strijd voor zwemlessen, in de jaren dertig bekend geworden onder de leus ‘Elke Nederlander Zwemmer’. In het jubileumboek van de KNZB uit 1938 wordt duidelijk hoe belangrijk zij was voor zowel de bond als de sport: ‘Zij werd de onvermoeide en krachtige propagandiste voor het doel van den bond, een centrale figuur die als de moeder in het gezin allen tot zich trok, een figuur zooals werkelijk maar eens de vijftig jaar naar voren komt. Het is niet mogelijk zich de Zwembond voor te stellen zonder Moeder Triebels. God geve dat wij haar nog jaren in ons midden mogen behouden.’

Haar invloed blijkt inderdaad uit onderstaande statistiek, waarin is te zien welke stormachtige ontwikkeling de zwembond doormaakte vanaf 1929, het jaar waarin de bond haar benoemde tot penningmeester.

Bron: De zwemkroniek 1888-1938 : 50 jaren K.N.Z.B. Over de jaren 1916 – 1919 zijn geen gegevens

In 1935 werd Triebels-Koen voor haar werk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze was ook erelid van de KNZB.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.