NieuwZwemmen

De Chinese dictator Mao Zedong kon veel beter zwemmen dan Maarten van der Weijden

De Franse president Macron heeft beloofd om rond de Olympische Spelen een stuk te zwemmen in de Seine. De Chinese leider Mao Zedong deed in 1966 iets vergelijkbaars.

Poster van Tang Xiaohe uit de collectie van The National Library of Denmark and Copenhagen via Europeana – CC BY-NC-ND

President Macron wil met zijn sportieve actie aantonen dat het veilig is om in de Seine te zwemmen. Sinds 1923 is die namelijk zo smerig dat het verboden is om het water te betreden. Hij wilde alleen niet zeggen wanneer dat gaat gebeuren.

Een wereldrecord

De Chinese communistische dictator Mao dook op 16 juli 1966 ook in een rivier om een politiek statement te maken. Op die manier toonde hij aan dat het politieke leiderschap alleen aan hem kon worden toevertrouwd.

Bij het Limburgs Dagblad moesten ze er vooral om lachen: ‘De hele wereld heeft zich geamuseerd over de legendarische zwemprestatie van Mao Tse Toeng, de 72 jaar oude voorzitter van de Chinese communistische partij, die onlangs bij de Chinese stad Woehan de kolkende Yangtze rivier in 65 minuten 15 kilometer afzwom, zonder dat het hem vermoeide.’

Mao was daarmee een superzwemmer, want Kristóf Rasovszky werd vorige maand wereldkampioen openwaterzwemmen op de 10 kilometer in een tijd van 1:48.21,2. Omgerekend zwom Mao met een gemiddelde snelheid van 13,85 kilometer per uur, waar Rasovszky slechts kwam tot net iets meer dan 5,5 kilometer.

De beste openwaterzwemmer ter wereld zwom dus bijna drie keer langzamer dan de dictator. Wat het helemaal spectaculair maakt, zo blijkt uit de filmbeelden, is dat Mao een deel op zijn rug zwom!

Ook Maarten van der Weijden zou volkomen kansloos zijn geweest tegenover de voormalige Chinese leider, die met de snelheid van 1966 de Elfstedentocht binnen vijftien uur zou hebben gezwommen. Van der Weijden had daarvoor meer dan drie etmalen nodig.

We moeten daarom kiezen uit één van de volgende drie conclusies:

  1. Mao was de beste zwemmer aller tijden
  2. Mao had de beschikking over de beste propaganda-afdeling aller tijden
  3. Zie onderstaande cartoon van Bo Bojesen

  (verhaal gaat verder onder de afbeelding)

 1. Uit de collectie van The National Library of Denmark and Copenhagen via Europeana – CC BY-NC-ND

  Leve de voorzitter

  De dictator had in ieder geval al wel wat oefening in de benen, want het was voor de vierde keer in tien jaar dat hij in deze rivier zwom. ‘Alvorens hij de Yangtze indook,’ meldde het Limburgs Dagblad, ‘sloeg Mao vanuit een motorboot 5000 jongelui gade, die een wedstrijd dwars over de rivier hielden. Eén van de deelnemers, een jonge militair, wond zich zo op bij het zien van Mao, dat hij zijn handen omhoog hief om Leve voorzitter Mao te roepen, waarbij hij volgens het persbureau Nieuw China, onderging en verschillende slokken water binnenkreeg, welke hem extra lekker smaakten.’

  Ter verhoging van de propagandistische feestvreugde werd de massa het water ingejaagd om een stuk mee te zwemmen, ook de kleine kinderen. “Wees geen muurbloempje”, zei de partijleider tegen de toeschouwers.

  En zo is Mao nog de steeds de enige dictator aller tijden die een toespraak hield tijdens het zwemmen van een onaantastbaar wereldrecord in het openwaterzwemmen. Het is aan Macron om dit te overtreffen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.