NieuwZwemmen

De traditie van de Nieuwjaarsduik begon bij de Haarlemse zwemclub Njord ’59

Vanwege corona is er dit jaar geen Nieuwjaarsduik in Scheveningen. Zestig jaar geleden begon deze traditie bij de zwemmers van Njord ’59 uit Haarlem. 

De Nieuwjaarsduik van 1986

Aan de jaarlijkse Nieuwjaarsduik doen Nederlanders in de hele wereld mee – tot in Sydney, de Verenigde Staten en Curaçao. Zelfs Nederlandse soldaten in Afghanistan maakten een wel eens duik, desnoods in een bakje met water.

De Reddingsbrigade speelt in heel het land een belangrijke rol voor het handhaven van de veiligheid bij de Nieuwjaarsduik. Meer dan duizend lifeguards staan jaarlijks klaar op Nieuwjaarsdag om eventueel in te grijpen. Het is een van de grootste evenementen waar de Reddingsbrigade jaarlijks aan meewerkt. In handboeken en op de website worden tips gegeven, met als belangrijk advies om niet zonder toezicht en zonder medeweten van de autoriteiten een ‘wilde duik’ te organiseren.

 

 

 

Ok van Batenburg

Helemaal in het begin was de Reddingsbrigade nog niet betrokken bij de Nieuwjaarsduik. De eerste keer was in 1960 in Zandvoort na een idee van Ok van Batenburg. Samen met de leden van zwemclub Njord ’59 begon hij het jaar met een frisse duik. De oudste filmbeelden dateren van 1962, ook vanuit Zandvoort, waarbij duidelijk te zien is dat er in die tijd nog geen sprake is van de massabedoening zoals we die nu kennen.

Dertig mensen deden mee in 1960, waarna dit aantal jaarlijks groeide. Van Batenburg ontwikkelde daarom al snel de gewoonte om in een vrouwenzwempak te duiken om beter zichtbaar te zijn op foto’s.

Zestig jaar later is het evenement in Scheveningen veruit het bekendst. Sindsdien is dit evenement al wel eens vaker afgelast, zoals in 2007. Na overleg met de autoriteiten, de Reddingsbrigade en gezondheidsdiensten bleek de duik die dag onverantwoord te zijn door de combinatie van harde wind en opkomend tij.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.