Zwemmen

Het EK Zwemmen van 1966 in Utrecht

In 1966 was Utrecht gastheer van het EK Zwemmen. Het was het grootste sportevenement in Nederland sinds in 1928 de Olympische Spelen in Amsterdam waren geweest. 

Al drie maanden voor aanvang van het EK van 1966 was duidelijk dat een recordaantal deelnemers zich in Utrecht zou melden. Uit de eerste voorlopige opgaven van de Europese Zwemliga bleek namelijk dat er ruim 900 zwemmers en begeleiders werden verwacht. Uiteindelijk waren er deelnemers uit 26 landen. Het was daarmee het grootste sportevenement in Nederland sinds de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam.

Op de openingsdag maakte de organisatie er een potje van. Een verslaggever noteerde: ‘Het Nederlandse publiek heeft zondag met het schaamrood op de kaken moeten toezien hoe de bij repetities veelvuldig beproefde organisatie van de elfde Europese kampioenschappen in Utrecht op het beslissende moment stroef en stotend op gang kwam.’

Het ochtendprogramma liep hierdoor een uur vertraging op. De prestaties van de zwemmers werden er negatief door beïnvloed, maar gelukkig nog dezelfde dag ging het beter met zowel de organisatie als de gezwommen tijden.

Het EK was een televisie-evenement op zowel Nederland 1 als 2. Hierdoor kon iedereen meegenieten van de goede prestaties van onder meer Ada Kok en Betty Heukels. Maar een recensent liet zich hierdoor niet afleiden. In de Leeuwarder Courant stond een klaagzang:

‘Een prachtige sport, dat zwemmen, waaraan journalistiek, dus ook voor cameramannen, echter veel minder eer is te behalen dan aan de verrichtingen op voetbalvelden of wielerbanen. In nauwelijks een minuut worden tijden verbeterd, records gevestigd. Vijftig, zestig seconden maaien de armen in opspattend water waarachter zelfs het hoofd schuil gaat en het is voorbij. Maar dat is dan nog geen verontschuldiging voor een reportage, waarin lange tijd niets aantrekkelijks is te zien en met een gesproken begeleiding, waarin nog minder tempo zit dan in de meest trage zwemmer.’

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.