NieuwZwemmen

Johanna Triebels – Koen leerde Nederland zwemmen, vooral de vrouwen

Op 3 juni 1955 overleed in het Haagse rusthuis ‘Sonnenborg’ Johanna Elisabeth Triebels-Koen, bijgenaamd De Zwemmoeder. In 1886 richtte ze in Amsterdam de Hollandsche Dames Zwemclub op, de eerste zwemclub voor vrouwen in Nederland. Ze werd 89 jaar oud.

Het bestuur van de Nederlandse Zwembond in 1928. De enige vrouw van het gezelschap is mevrouw Triebels-Koen. Via het Stadsarchief Amsterdam

Johanna Triebels-Koen was niet allen geïnteresseerd in de sportieve kant van het zwemmen, maar ook in de veiligheid. Heel veel Nederlanders konden vroeger namelijk niet zwemmen en vrouwen al helemaal niet. In 1889 maakte de Hollandsche Dames Zwemclub daarom gericht promotie voor het zwemmen door gratis lessen aan te bieden aan minvermogende vrouwen en meisjes.

Triebels-Koen in 1938 bij de bouw van het Sportfondsenbad in 1938

Zo begon Triebels-Koens aan haar strijd voor zwemlessen, in de jaren dertig bekend geworden onder de leus ‘Elke Nederlander Zwemmer’. In het jubileumboek van de KNZB uit 1938 wordt duidelijk hoe belangrijk zij was voor zowel de bond als de sport: ‘Zij werd de onvermoeide en krachtige propagandiste voor het doel van den bond, een centrale figuur die als de moeder in het gezin allen tot zich trok, een figuur zooals werkelijk maar eens de vijftig jaar naar voren komt. Het is niet mogelijk zich de Zwembond voor te stellen zonder Moeder Triebels. God geve dat wij haar nog jaren in ons midden mogen behouden.’

Haar invloed blijkt inderdaad uit onderstaande statistiek, waarin is te zien welke stormachtige ontwikkeling de zwembond doormaakte vanaf 1929, het jaar waarin de bond haar benoemde tot penningmeester.

Bron: De zwemkroniek 1888-1938 : 50 jaren K.N.Z.B. Over de jaren 1916 – 1919 zijn geen gegevens

In 1935 werd Triebels-Koen voor haar werk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze was ook erelid van de KNZB.

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.