NieuwZwemmen

Zwemclub Njord ’59 verzon zestig jaar geleden de traditie van de Nieuwjaarsduik

Precies zestig jaar geleden werd de basis gelegd voor de huidige traditie van de Nieuwjaarsduik. Een groep zwemmers van Njord ’59 uit Haarlem onder aanvoering van Ok van Batenburg dook in Zandvoort in zee. 

De Nieuwjaarsduik van 1986

Aan de jaarlijkse Nieuwjaarsduik doen Nederlanders in de hele wereld mee – tot in Sydney, de Verenigde Staten en Curaçao. Zelfs Nederlandse soldaten in Afghanistan maakten een wel eens duik, desnoods in een bakje met water.

De Reddingsbrigade speelt in heel het land een belangrijke rol voor het handhaven van de veiligheid bij de Nieuwjaarsduik. Meer dan duizend lifeguards staan jaarlijks klaar op Nieuwjaarsdag om eventueel in te grijpen. Het is een van de grootste evenementen waar de Reddingsbrigade jaarlijks aan meewerkt. In handboeken en op de website worden tips gegeven, met als belangrijk advies om niet zonder toezicht en zonder medeweten van de autoriteiten een ‘wilde duik’ te organiseren.

Ok van Batenburg

Helemaal in het begin was de Reddingsbrigade nog niet betrokken bij de Nieuwjaarsduik. De eerste keer was in 1960 in Zandvoort na een idee van Ok van Batenburg. Samen met de leden van zwemclub Njord ’59 begon hij het jaar met een frisse duik. De oudste filmbeelden dateren van 1962, ook vanuit Zandvoort, waarbij duidelijk te zien is dat er in die tijd nog geen sprake is van de massabedoening zoals we die nu kennen.

Dertig mensen deden mee in 1960, waarna dit aantal jaarlijks groeide. Van Batenburg ontwikkelde daarom al snel de gewoonte om in een vrouwenzwempak te duiken om beter zichtbaar te zijn op foto’s.

Precies zestig jaar later is het evenement in Scheveningen veruit het bekendst. In het uiterste geval wordt het afgelast, zoals in 2007 in Scheveningen. Na overleg met de autoriteiten, de Reddingsbrigade en gezondheidsdiensten bleek de nieuwjaarsduik die dag onverantwoord te zijn door de combinatie van harde wind en opkomend tij.

Dit verhaal is een bewerking uit het boek De Redder in Nood van Micha Peters en Jurryt van de Vooren over het honderdjarige bestaan van de Reddingsbrigade.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen
Mijn gekozen waardering € -
Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.