NieuwSchaatsen

1 februari 2014: opening van de Coolste Baan van Nederland

Op 1 februari 2014 werd er in het Olympisch Stadion voor het eerst geschaatst op de Coolste Baan van Nederland. Deze schaatsbaan was een initiatief van sportmarketingbureau House of Sports, waaraan de gemeente Amsterdam en partners als KPN meewerkten. Duizenden mensen stonden zo zelf op het ijs of bezochten het NK allround en sprint in het slotweekend.

Een oproep van Marnix Koolhaas in De Volkskrant op 11 januari 2013 om de schaatssport nieuw leven in te blazen trok veel aandacht. Hij stelde voor om weer eens grote evenementen in de buitenlucht te organiseren, in plaats van in overdekte schaatshallen. ‘In het aloude Bislett-stadion in Oslo en in het Olympisch Stadion in Amsterdam leggen we voor een paar dagen een tijdelijke kunstijsbaan. Een aloud gevecht in weer en wind. Want ook dat is onderdeel van de teloorgang van het hardrijden: het schaatsen is een veel te saaie indoor-sport geworden.’

Het idee sloot aan bij een droom van Rintje Ritsma om weer eens een groot schaatsevenement te organiseren in de buitenlucht. De Friese schaatslegende noemt dat het Bislett-gevoel, verwijzend naar de legendarische openluchtbaan in Oslo waar in 1986 voor de laatste keer een WK allround werd georganiseerd, met Hein Vergeer als winnaar. Ook Patrick Wouters van den Oudenweijer van House of Sport was gegrepen door dit idee, sinds de jaren negentig de zaakwaarnemer van Ritsma. Dit zorgde voor een dynamiek die ertoe leidde dat de tijdelijke schaatsbaan er inderdaad kwam.

Ondernemerschap

Meer dan 100.000 mensen hebben hierop uiteindelijk geschaatst in de winter van 2014. Bijna veertigduizend mensen zaten tijdens de NK op de tribune. ‘Wat op mij verder een enorme indruk maakte was het ondernemerschap van het project,’ zo oordeelde Gijsbregt Brouwer op de website SportNEXT na afloop. ‘De dertig medewerkers van House of Sports hebben drie maanden non-stop gewerkt, aangevuld met tientallen evenement freelancers om geschiedenis te schrijven. De Coolste Baan van Nederland heeft laten zien dat er leven is na het schaatsen op de indoorbaan en misschien nog wel belangrijker: dat lef en visie leiden tot een indrukwekkend evenement en vernieuwende sponsoring.’

Vier jaar later was er opnieuw een Coolste Baan, met een WK allround als slot – precies 125 jaar na het WK van 1893 in Amsterdam.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.