Andere Tijden SportNieuwSchaatsen

13 april 1970: Rintje Ritsma geboren

Rintje Ritsma is één van de succesrijkste Nederlandse schaatsers ooit. Zijn grootste verdienste voor de schaatssport is het opzetten van een commerciële schaatsploeg. Andere Tijden Sport maakte hierover in 2011 een aflevering, nu weer te zien op Sportgeschiedenis.

Lang waren schaatsen en commercie een onmogelijke combinatie. Na de Winterspelen van 1972 gingen Ard Schenk en Kees Verkerk op de commerciële tour. Ze deden mee aan het profcircuit dat vanuit Amerika wordt gefinancierd, maar het avontuur mislukte jammerlijk. Eind jaren tachtig probeerden ijskoningin Yvonne van Gennip en Leo Visser het met Mastum.

Regerend Europees- en wereldkampioen Rintje Ritsma en zijn kompaan Falko Zandstra keerden zich in 1995 tegen de KNSB. Ze wilden een betere vergoeding van de bond en dreigden een eigen team te beginnen. Ritsma: “Bij de KNSB kon helemaal niets. Ze wilden het liefst nog dat we voor een rollade en een worst zouden schaatsen. Maar die tijd lag echt achter ons.” Na lang onderhandelen bond Zandstra in en accepteerde het hogere bod van de KNSB. Ritsma hield koppig vol.

De directeur van Sanex, Carel van Bemmelen, kreeg lucht van het conflict en besloot de schaatser te sponsoren. Ritsma stapte uit de kernploeg van de KNSB, maar was nog niet verlost van de bond. Die bepaalde namelijk wie er op de grote toernooien uitkomen en verplichtte de schaatsers het pak van hoofdsponsor Aegon te dragen. Ritsma wilde daarvoor een vergoeding.

Op 18 september 1995 onderhandelde hij daarover op het bondsbureau in Amersfoort. De schaatser, in gezelschap van zijn zaakwaarnemer Patrick Wouters van den Oudenweijer en de ervaren onderhandelaar Jos Vaessen, vond het hele KNSB-bestuur tegenover zich. De oude bondsbestuurder Jan Christus deed in het Fries nog een emotioneel beroep op de schaatser, maar het mocht niet baten.

Wouters en Vaessen zorgden ervoor dat Ritsma een uur later live in het NOS Sportjournaal zijn verhaal deed. Ritsma noemde in die uitzending de geboden vergoeding om in het Aegonpak te rijden ”een zakcentje”. Aegon schrok wakker en wilde voorkomen dat het schaatsen werd gedomineerd door conflicten. Het eiste van de KNSB dat met Ritsma zo snel mogelijk een akkoord werd gesloten.

Met de bond en diens hoofdsponsor Aegon werd afgesproken dat Ritsma op het NK in het blauwe Sanex-pak mocht schaatsen, maar dat hij op het EK en het WK het Aegonpak aan zou trekken, tegen een vergoeding. Enkele dagen later, op 21 september 1995, presenteerde hij de Sanex-schaatsploeg.

Reitsma moest ook op het ijs laten zien dat hij het geld van Sanex waard was en dat lukte. Hij werd Nederlands kampioen en prolongeerde zijn Europese en wereldtitel met verve.

Tijdens het EK in Heerenveen werd de kracht van commercie duidelijk. Saneer deelde duizenden blauwe sjaaltjes uit en op het moment dat Ritsma kampioen werd, veranderde Thialf in een grote blauwe Sanex-zee. Op dat moment wist heel het land dat Ritsma ‘de gezondste man van Nederland’ is, dankzij Sanex. De naamsbekendheid van zijn sponsor was in een maand vertienvoudigd.

In 2011 keek Andere Tijden Sport terug op deze schaatsrevolutie. Ritsma en Wouters van den Oudenweijer zijn inmiddels het boegbeeld van de Coolste Baan van Nederland, de schaatsbaan waarop het WK allround van 2018 werd gereden.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.