NieuwSchaatsen

8 februari: start van langste Elfstedenloze tijdperk

Op 8 februari is het 8070 dagen na de Elfstedentocht van 1997, net zo lang als tussen de tochten van 1963 en 1985, tot nu toe het langste Elfstedenloze tijdperk. Daarom zijn er die dag de nodige activiteiten zoals een filmmarathon in Leeuwarden over de Elfstedentocht.

De Elfstedentocht van 1941

HET FRIES FILM ARCHIEF & TRESOAR

Naar aanleiding van de 8070 dagen houden het Fries Film Archief en Tresoar op 8 februari een filmmarathon. Meer dan vijf uren filmbeelden van tachtig jaar Elfstedentocht van 1917 tot en met 1997 worden vertoond in de Histobios van Tresoar. Jurryt van de Vooren geeft hierbij commentaar, auteur van 8070 Dagen.

Het Fries Film Archief bezit een rijke collectie Elfstedenfilms. Het oudste filmmateriaal dateert van 1917 en werd geschoten in Franeker, Harlingen, Hindeloopen en Sneek. De tochten daarna zijn door veel filmmakers vastgelegd. Een groot deel ervan ligt bij het filmarchief. Uit die schat is een compilatie gemaakt van meer dan vijf uren. De beelden worden twee keer vertoond: van 10:00-15:15 en van 16:00-21:15.

De toegang tot de filmmarathon is gratis.

SPECIALE ELFSTEDENAVOND VOOR ABONNEES LEEUWARDER COURANT

Ter afsluiting van een bijzondere verhalenreeks over de Elfstedentocht organiseert de Leeuwarder Courant een Elfstedenavond, speciaal voor abonnees. Diverse sprekers delen hier de mooiste, meest ontroerende en grappigste verhalen en anekdotes. Ook hier is Van de Vooren aanwezig, samen met schaatskenner Bonne Stienstra en de Elfstedenwinnaars Klasina Seinstra en Reinier Paping.

Deze avond vindt plaats in de Elfstedenhal in Leeuwarden en is alleen toegankelijk voor abonnees.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.