NieuwSchaatsen

In Amsterdam ligt de schaatsgeschiedenis soms letterlijk op straat

In Emmen komt tijdelijk een Kjeld Nuislaan om zo de tweevoudig olympisch kampioen te huldigen. In Amsterdam zijn enkele straten die permanent verwijzen naar het schaatsen. Een overzicht.

IJsbaanpad

Het IJsbaanpad, naast het Olympisch Stadion. Hier lag van 1937 tot en met 1989 de baan van de Amsterdamsche IJsclub.

Willem Augustinstraat

Willem Augustinstraat in de Laan van Spartaan. Vernoemd naar de Amsterdamse Elfstedenlegende met het mooiste verhaal ooit over de Elfstedentocht – hier lezen.

Janna van der Weglaan

Janna van der Weglaan in de Laan van Spartaan. In 1917 de eerste vrouw die de Elfstedentocht uitreed. Staat nog niet op Google Maps.

Sonja Heniepad

Het Sonja Heniepad in Amsterdam-Noord, vernoemd naar één van de beroemdste schaatsers aller tijden. Ze won vanaf 1927 tien wereldtitels en driemaal olympisch goud en vervolgde daarna haar loopbaan als filmster en bij de Hollywood Ice Revue. In 1934 kwam ze naar Amsterdam om de eerste Nederlandse kunstijsbaan te openen, bij het Sportfondsenbad aan de Linnaeusstraat.

Kees Broekmanstraat

De Kees Broekmanstraat in de Sportheldenbuurt op het Zeeburgereiland. Won in 1953 als eerste Nederlander een EK allround, in hetzelfde weekend als de Watersnoodramp.

Jaap Havekottelaan

De Jaap Havekottelaan in de nieuwbouwwijk Plantage de Sniep in Diemen. Havekotte was één van de beste schaatsers tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar werd vooral bekend van de schaatsenfabriek van Viking.

Bonus: Sjoukje Dijkstralaan

En dan als toegift de Sjoukje Dijkstralaan in Hoofddorp.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.