Dag van de Elfstedentocht verplaatst naar 5 februari
De Dag van de Elfstedentocht van 2022 is verplaatst naar 5 februari. De locatie blijft ongewijzigd: cultuurhistorisch Centrum De Tiid in Bolsward. Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling en journalist Roeland Stekelenburg zijn sprekers. Het Fries Film en Audio Archief presenteert enkele nieuwe en bijzondere vondsten. Met de Dag van de Elfstedentocht wordt de aandacht gevestigd op het culturele en historische belang van het schaatsevenement.
De Dag van de Elfstedentocht van 2020 in Sneek werd nog bezocht door Reinier Paping, de winnaar van 1963
Op 15 januari 1909 werd de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden opgericht. Dat is dan ook de reden dat 15 januari in 2019 werd uitgeroepen tot Dag van de Elfstedentocht, geheel in het teken van de Elfstedencultuur zoals die wordt beheerd door archieven en musea. Het gaat dan dus niet om de vraag of we die tocht ooit nog gaan krijgen en, zo ja, wanneer, maar over de verantwoordelijkheid voor erfgoedinstellingen om de schaatsgeschiedenis goed vast te leggen.
Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in Bolsward zou gastheer zijn van de editie van 15 januari, maar vanwege corona is deze uitgesteld naar 5 februari. Het thema is de Elfstedentocht van 1997, dan al meer dan 25 jaar geleden verreden. Enkele bijzondere sprekers zullen ingaan op dit thema. Zo zullen dagvoorzitters Marnix Koolhaas en Jurryt van de Vooren in gesprek gaan met Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling, die onder meer in 1997 zelf een elfstedenkruisje heeft verdiend. Welke herinneringen heeft hij zelf als schaatser? En hoe zit hij de toekomst van de Tocht der Tochten als die dan al een kwarteeuw niet meer is gereden? Is hij niet bang dat de Elfstedenvereniging verandert in een erfgoedvereniging?
Roeland Stekelenburg toont filmbeelden van de Elfstedentocht van 1997, die hij schaatste als medewerker van het tv-programma NOVA. Hij volgde toen Willem Augustin, die in 1941 zijn eerste Elfstedentocht reed. Precies 25 jaar later wordt dit unieke materiaal opnieuw vertoond. Tot slot presenteert Syds Wiersma van het Fries Film en Audio Archief onbekende filmbeelden uit de geschiedenis van de Elfstedentocht.
Mensen die al een kaart voor 15 januari hadden , kunnen die opnieuw gebruiken.
Sporterfgoed
Met de Dag van de Elfstedentocht wordt de aandacht gevestigd op het culturele en historische belang van het schaatsevenement, dat bestaat uit herinneringen, verhalen en historische objecten. De Elfstedentocht behoort tenslotte tot zowel het Friese als nationale sporterfgoed. De organisatie is in handen van Cultuurhistorisch Centrum De Tiid, Tresoar, het Fries Film en Audio Archief, het Fries Scheepvaart Museum en de sporthistorici Marnix Koolhaas en Jurryt van de Vooren.
Op 15 januari 2020 was in Sneek de eerste editie, vol lezingen en exposities. Vanwege corona vond de tweede Dag van de Elfstedentocht online plaats via de hashtag #11DAG21.