NieuwSchaatsen

De finish van Henk Angenent was exact dezelfde als de Elfstedenfinish van 1956

Volkomen uitgeput passeerde Henk Angenent zondag de Bonkevaart, hand-in-hand met nog vier andere rijders. Exact 65 jaar eerder eindigde de Elfstedentocht op dezelfde manier. Het was een bewussie, aldus Angenent. Dit artikel lees je gratis, maar een donatie is aardig – onderaan deze pagina.

Het was gisteren 14 februari, exact 65 jaar na de enige Elfstedentocht in de geschiedenis zónder officiële winnaar. De kopgroep van vijf passeerde namelijk gezamenlijk de eindstreep, hand-in-hand. Bij toerrijders is dat geen probleem, maar de wedstrijdrijders worden geacht te strijden om de eindzege. Jeen Nauta, Maus Wijnhout, Aad de Koning, Anton Verhoeven en Jan van der Hoorn hadden die erecode geschonden.

De toeschouwers bij de finish, toen nog in het centrum van Leeuwarden, stelden dit niet op prijs. Zwijgend keken ze toe, waar het normaal gesproken in extase verkeert als de winnaar bekend is. Er kwam pas applaus toen Jeen van den Berg arriveerde als nummer zes, de eerste rijder achter de kopgroep.

Geen huldiging

Ook het Elfstedenbestuur vond dat dit vijftal in strijd had gehandeld met de geest van de wedstrijd, zo maakte wedstrijdleider Jan de Jong bekend. Er was ook geen huldiging. Het vijftal is nooit gediskwalificeerd, wat wel eens wordt gesuggereerd, want ze staan nog steeds in de uitslag. Ze waren wel de eersten, maar hebben niet gewonnen – lekker ingewikkeld.

Dit opvallende slot werd meteen onderwerp van debat in een extra tv-programma met de schaatsers en sportjournalisten Aad van Leeuwen, Jan Cottaar en Dick van Bommel. Zo’n einde van de wedstrijd had nooit mogen gebeuren, oordeelden de journalisten. De Koning haalde zijn schouders op: “En ik ben van mening, dat dit geen tocht was om alleen te rijden. Je had elkaar nodig om er te komen. Dan zie ik er niets in, om elkaar in een eindsprint af te slachten.”

Bewust

Exact 65 jaar later werd deze gebeurtenis dus herhaald door Henk Angenent, die vanwege algemene en persoonlijke omstandigheden niet de complete route aflegde. Met zijn vijven hand-in-hand passeerden ze de finish, samen met Syb en Jacob van der Ploeg en Martin en Maarten Matser. “Bewust,” aldus Angenent vanochtend desgevraagd.

Deze Elfstedenwinnaar van 1997 kent de geschiedenis en laat dat ook zien als hij de kans krijgt – gelukkig zónder de ophef van 65 jaar geleden.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.