NieuwSchaatsen

De opa van Yvonne van Gennip was de eerste shorttracker van Nederland

Nederlandse schaatsers reden traditioneel alleen maar op de lange baan, maar die tijden zijn allang voorbij. In 1925 deden twee Nederlandse schaatsers als eerste mee aan een internationale shorttrackerswedstrijd, maar dan wel stiekem. Anders kregen ze straf van de schaatsbond. 

Foto Rob C. Kroes via het Nationaal Archief

Nederland is een schaatsland, voor die mensen die dat nog niet wisten. Tot niet zo heel lang geleden ging het in wedstrijdverband dan wel alleen maar om langebaanschaatsen, want de KNSB wilde niets weten van shorttrack.

Gerrit Mettes

Van twee Nederlandse schaatsers is bekend dat ze in 1925 in Vlaanderen tegen de beste Belgische shorttrackers reden, maar dat was een uitzondering. Het ging om de Haarlemmers S. de Vries en Gerrit Mettes, nota bene de grootvader van Yvonne van Gennip. Vanwege hun sportieve achtergrond op de lange baan hadden ze grote moeite om zich op het Belgische ijs te handhaven. ‘Doordat zij minder getraind waren in de bochten moest Mettes zich met de derde plaats tevreden stellen,’ stond er in ieder geval in het overlijdensbericht van Mettes op 17 september 1943.

De moeder van Yvonne van Gennip met Gerrit Mettes, foto uit de eigen collectie van Yvonne van Gennip

In Amsterdam gebeurde er sporadisch ook nog wel eens wat met shorttrack, zoals op de kunstijsbaan aan de Linneausparkweg met enkele wedstrijdjes vanaf 1934. De Nederlandsche Vereniging ter Bevordering van het Hardrijden op de Schaats wilde er in 1937 wedstrijden organiseren, maar dat zorgde voor een knallende ruzie met de Schaatsbond, die dus niets van shorttrack wilde weten. (Los daarvan hadden deze twee organisaties altijd slaande ruzie over alles.) Desondanks werd er rond 1940 een foto gemaakt in de Apollohol van een shorttrackwedstrijd met onder meer Jaap Havekotte.

In 1988 leek een eindelijk doorbraak op handen voor het shorttrack in Nederland, want toen was er een olympisch demonstratietoernooi in Calgary met maar liefst twee gouden medailles voor Nederland. Toch had niemand het over deze prestaties, want alle aandacht ging naar de drie olympische titels van Yvonne van Gennip, nota bene de kleindochter van die shorttrackpionier van bijna honderd jaar geleden.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.