Schaatsen

De snelle schaatspakken van Franz Krienbühl

De grote pionier bij de moderne schaatspakken was Franz Krienbühl, over wie Andere Tijden Sport in 2010 een uitzending maakte.

De snelle schaatspakken zijn belangrijk in de moderne sport. De Zwitserse schaatser Franz Krienbühl zorgde in de jaren 70 voor de doorbraak toen hij een pak uit één stuk maakte, alhoewel hij aanvankelijk door iedereen werd uitgelachen. Andere Tijden Sport maakte in 2010 een aflevering over deze schaatspionier. Kijk maar:

Marnix Koolhaas schreef hierover in 2010: ‘In 1974 introduceerde Krienbühl het strakke aerodynamisch schaatspak, dat hij niet, zoals vaak gezegd wordt, uit de skisport overnam, maar dat door wetenschappers als een potentiële verbetering aangeprezen werd.

In zijn dunne, rode pak werd Krienbühl aanvankelijk uitgelachen, totdat men ontdekte dat dit nieuwe pak vele tienden van secondes winst opleverde per rondje. Het gevolg was dat bij de Winterspelen van 1976 vrijwel iedereen in een Krienbühl-pak reed.‘

Advertentie

Bestel bij Bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.